Facebook noscript imageUtomeuropeiska arbetslösa kommer inte i arbete – långtidsarbetslösheten når rekord
Ekonomi
Utomeuropeiska arbetslösa kommer inte i arbete – långtidsarbetslösheten når rekord
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet långtidsarbetslösa ökade i november och utgör nu nästan hälften av dem som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen – trots att arbetslösheten i landet minskar. ”En stor del av de inskrivna arbetslösa med långa tider utan arbete är födda i ett land utanför Europa”, enligt Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten i landet minskade till 7,2 procent i november, jämfört med 8,7 procent förra året, nu när ekonomin tagit fart efter de första vågorna av covid-pandemin. Samtidigt ökar andelen långtidsarbetslösa, personer som sökt jobb i mer än ett år, enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror.

Nästan hälften, 49 procent, av landets arbetslösa klassas nu som långtidsarbetslösa av Arbetsförmedlingen, jämfört med en fjärdedel före pandemin. Drygt 181 000 människor har varit utan arbete i mer än tolv månader, vilket är 8 000 fler än för ett år sedan. Mer än hälften av dessa, 93 000, har utomeuropeiskt ursprung.

– En av anledningarna till detta är den stora invandringen och den misslyckade integrationen. Nu kommer notan på den stora mottagningen som vi flaggat för väldigt länge, säger Magnus Persson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna till Bulletin.

Samtidigt söker näringslivet med ljus och lykta efter akademiker, men sju av tio inskrivna vid Arbetsförmedlingen letar efter arbetarjobb, larmade tjänstemannafacket Unionen tidigare denna månad.

En tredjedel av de inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar dessutom gymnasieutbildning och många saknar också ”tillräcklig svenska”, varnade Annika Sundén, analyschef hos Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande förra månaden.

– Det finns ingen quick fix för långtidsarbetslösheten. Vi måste få ner flyktingmottagandet till ett minimum för att kunna ge dem som redan är här i landet en chans att komma in i samhället. Kraven på arbetskraftsinvandringen måste skärpas, säger Persson, som är Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesperson.

Läs även: Sökes – akademiker; Finnes – arbetslösa arbetare som inte kan tillräcklig svenska

Ungdomsarbetslösheten sjönk till 8,9 procent i november, jämfört med 11,8 procent förra året. Män mellan 18 och 24 år har svårare att komma i arbete jämfört med kvinnorna i samma ålderskategori. Arbetslösheten bland de yngre låg på 10,5 procent respektive 7,3 procent.

Under november minskade arbetslösheten i samtliga län. Den förblir högst i Södermanland, Skåne och Västmanland, där den låg mellan 9,2 procent och 9,8 procent, jämfört med rikets 7,2 procent.

– Det skapas för få reguljära jobb i dagsläget. Det måste bli billigare för företagen att anställa. Regeringens arbetsmarknadspolitiska åtgärder visar alldeles för dåliga resultat sett till reguljära anställningar, tillägger Persson.

Läs även: Sveriges ekonomi allt starkare – men återhämtningen hotas av ökande långtidsarbetslöshet

Bulletin har sökt Moderaterna och Socialdemokraterna för en kommentar.

Dorothée Enskog