”Sveriges envisaste konstnär”, kallas Lars Vilks av Danmarks radio, som konstaterar att Vilks verkade i ett Sverige som söker konsensus framför konflikt.
Lars Vilks dramatiska bortgång får stor uppmärksamhet i danska medier. Vilks har varit en flitig gäst i Danmark och 2015 utsattes kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn för en terrorattack med Vilks som förmodad måltavla.
”Lars Vilks provocerade in i det sista, medan den svenska kultureliten höll sig för näsan”, sammanfattar DR i en rubrik på sin hemsida.
Public service-bolagets Europakorrespondent Anna Gaarslev beskriver det som att islamisterna vann och pekar på hur Vilks tvingades leva under polisskydd och blev avskuren från normala sociala relationer.
”Lars Vilks var för kontroversiell – och för farlig – att ställa ut, att bjuda in till arrangemang, debatter, seminarier”, skriver Anna Gaarslev.
”En stor förkämpe”
Inger Støjberg, tidigare migrationsminister i Danmark och numera politisk vilde, skriver på Twitter att hon kommer att sakna Vilks penna:
”Den fria världen har förlorat en stor förkämpe för yttrandefriheten. Vad sorgligt det är.”
Dansk Folkepartis talesperson i rättspolitiska frågor, Peter Skaarup, är också tagen:
”Vad det här är ofattbart tragiskt. Mina tankar går till de två poliserna och yttrandefrihetsförkämpen Lars Vilks. Må de vila i frid”, skriver han på Twitter.
”Ett högt pris”
Mads Brügger, chefredaktör för danska Frihedsbrevet, beskriver Vilks som en klok man med djupa insikter om konst.
”Sin egen konst betalade han ett högt pris för och vi är skyldiga honom allt tack för den kamp han bedrev”, skriver Brügger.
Partiet De Konservatives gruppledare Mai Mercado sörjer också Vilks bortgång. Trots det kringskurna livet med ständiga livvakter fortsatte han att måla, konstaterar hon.
”Han hade ju gott om tid, som han sade med ett snett leende. Bland annat målade han mig. Och bilden har jag kvar fortfarande. Det gör mig ont att läsa att han inte finns mer”, skriver hon på Twitter.
fakta
Fler artiklar om Lars Vilks i Bulletin
Så hånas Vilks efter sin död
Lars Vilks och två poliser dog i en trafikolycka där deras bil fattade eld på söndagen. Nu fylls kommentarsfält i sociala medier – både svenska och internationella som exempelvis turkiska – av skadeglada kommentarer från hatiska konton. ”Må du brinna ordentligt, du otrogne”, skriver ett konto.
Vilks levde under hot och med beskydd i 14 år
Konstnären Lars Vilks orsakade uppror i den muslimska världen.
– Ända sedan Muhammedkarikatyrerna har han levt med ett pris på sitt huvud, under hot för nya islamistiska attacker, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Lars Vilks och två poliser döda i trafikolycka
Konstnären Lars Vilks och två poliser omkom när fordonet de färdades i krockade med en lastbil på E4 vid Markaryd på söndagen. Det är oklart vad som orsakade kollisionen.
Konstnären Lars Vilks är död
Konstnären Lars Vilks har omkommit i en trafikolycka. Vilks var känd för sina träskulpturer och för att ha avbildat profeten Muhammed som rondellhund, vilket gjorde att han levde under hot från militanta islamister.
Helgintervjun: Lars Vilks: Ingen poäng med yttrandefrihet om ingen blir upprörd
Konstnären Lars Vilks lever fortfarande under beskydd dygnet om på okänd plats i Skåne efter de skisser han gjorde 2007 av Muhammed som rondellhund. I Bulletins helgintervju talar han om västvärldens möte med politisk islam som en Crash of Cultures och om den likriktade konsten.
– Det finns ju inga demokratier som kan kombineras med islam, säger han.