Facebook noscript imageLibanon hotas av kollaps – dagar bort från ”social explosion”
Nyheter
Libanon hotas av kollaps – dagar bort från ”social explosion”
Människor köar utanför ett rosteri i Beirut för att köpa kaffe. Libanons kris har orsakat brist på bensin och andra förnödenheter. Foto: Hussein Malla/AP/TT.
Människor köar utanför ett rosteri i Beirut för att köpa kaffe. Libanons kris har orsakat brist på bensin och andra förnödenheter. Foto: Hussein Malla/AP/TT.

Libanons tillförordnade premiärminister Hassan Diab vädjade under tisdagen till omvärlden att rädda landet från en kris som nu är så djup att den riskerar att orsaka en total ekonomisk och social kollaps.

Premiärministerns vädjan framfördes i ett samtal med diplomater i Libanon, vars politiker har misslyckats med att bilda en ny regering nästan ett år efter att Hassan Diabs tidigare regering fick avgå. Den nuvarande övergångsregeringen tillträdde i augusti 2020, kort efter att en massiv explosion i Beiruts hamn förvärrat en pågående kris.

Han uppmanade omvärlden att erbjuda hjälp trots att ingen ny regering tillträtt. Krav om att reformera landets politiska system och förvaltning – som präglas av omfattande korruption – skulle innebära ett ”hot mot libanesiska liv” och landets stabilitet, menade han.

Läs även: Kris i Libanon: Folk slåss om mjölk

Libanons ekonomiska kris började i slutet av 2019 och hotar nu stabiliteten i ett land där mer än en miljon av den sammanlagda befolkningen på sex miljoner består av syriska flyktingar.

Motorcyklister väntar på att kunna tanka i en förort söder om Beirut. Foto: Hassan Ammar/AP/TT.

Brist på utländsk valuta har lamslagit den importberoende ekonomin och gör att människor måste kämpa för att få tag på bensin, mediciner och andra förnödenheter. Dagliga elavbrott som pågår i flera timmar hotar sjukvården och matvarubutiker, och innebär att hela stadsdelar ligger i mörker.

Världsbanken har kallat det för en av de värsta kriserna sedan 1850-talet och beskriver Libanons ekonomiska nedgång som brutal.

Landets valuta har tappat nästan 95 procent av sitt värde och har skapat omfattande fattigdom i vad som tidigare var ett medelinkomstland. Inflationen och arbetslösheten har skjutit i höjden och mängder av utbildade människor har flyttat utomlands med hopp om att kunna skapa ett bättre liv.

Decennier av korruption

Den politiska krisen har sina rötter i decennier av korruption och dålig förvaltning av den politiska klass som styrt sedan landets blodiga inbördeskrig slutade i början av 1990-talet.

Skuldsättningen har ökat samtidigt som väldigt lite har gjorts för att underlätta för inhemska industrier. Bankerna, tidigare en tillväxtmotor, har infört informella kapitalkontroller som innebär att kontohavare inte längre har obegränsad tillgång till sina konton.

Libanon har utlovats miljarder i internationellt stöd i samband med tilltänkta reformer för att komma till rätta med landets korruption. Men en pågående maktkamp och ständiga bråk om vems felet egentligen är har inneburit att den politiska eliten inte har kunnat enas.

Arga demonstranter blockerade motorvägen mellan Beirut och stadens flygplats den 26 juni. Foto: Bilal Hussein/AP/TT.

– Vilken synd har det libanesiska folket begått för att betala ett (så) högt pris? Är det meningen att det libanesiska folket ska dö vid sjukhusets dörrar i väntan på att de korrupta hålls ansvariga? sade Hassan Diab till de diplomater han träffade under tisdagen.

Läs även: Per Brinkemo: Tio år sedan upproren i Mellanöstern – som aldrig var någon ”vår”

– Jag vädjar genom er till kungar, prinsar, presidenter och ledare av broderliga och vänligt sinnade länder, och jag uppmanar FN och internationella organisationer, det internationella samfundet, samt världsopinionen att bistå med att rädda libaneserna från döden och förhindra Libanons bortgång.

– Libanon är bara några dagar bort från en social explosion. Det libanesiska folket står inför detta mörka öde ensamma, tillade han.