Facebook noscript imageLiberalerna: ”Skatten på plastpåsar behöver göras om”
Ekonomi
Liberalerna: ”Skatten på plastpåsar behöver göras om”
En skylt i en Icabutik i Sickla utanför Stockholm informerar om skatten på plastkassar i maj 2020. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
En skylt i en Icabutik i Sickla utanför Stockholm informerar om skatten på plastkassar i maj 2020. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Liberalerna var drivande för att få in en punkt om skatt på plastpåsar i januariavtalet. Nyligen meddelades att skatten även gäller för en specialutvecklad, miljövänlig bärkasse som går att använda 50 gånger – och nu säger partiet att skatten behöver göras om.

För en vecka sedan uppmärksammade flera medier att en bärkasse gjord av nedbrytningsbart material och som enligt tester går att använda 50 gånger ändå omfattas av plastpåseskatten – eftersom den till utseendet är för lik vanliga plastpåsar.

Efter domen från Högsta förvaltningsdomstolen har Helsingborgsföretaget Gaia BioMaterials, som utvecklat påsen, därför beslutat sig för att flytta sin produktion utomlands, efter att ha investerat i utrustning för cirka 40 miljoner kronor hemma i Sverige.

Nu medger Liberalerna, vars stöd för skatten var avgörande för att den infördes, att den inte fungerar som det är tänkt.

Läs även: Åkes plastfria påse ser för plastig ut – tvingas skatta

”Vi hade velat se en skatt på jungfrulig plast från fossil råvara, inte en skatt som straffar klimat- och miljösmart innovation”, skriver partiets presstjänst i ett mejl.

Den nuvarande skatten är ett led i att genomföra EU:s förpackningsdirektiv, där ett av målen är att minska antalet platspåsar som används till 40 per person och år. Men i många EU-länder är nedskräpning i naturen ett betydligt större problem än i Sverige.

Liberalerna menar därför att ”för svenska förhållanden är direktivet inte särskilt träffsäkert. Skatten på plastpåsar behöver göras om så att den riktas mot plast från fossila råvara.”

Åke Rosén, som utvecklat Gaia BioMaterials miljövänliga bärkasse, är upprörd över att den omfattas av skatten på plastpåsar. Foto: Pressbild.

Den uppmärksammade bärkassen från Gaia BioMaterials – som utvecklats genom ett EU-program som stödjer klimatanpassningsprojekt – bildar dessutom inga mikroplaster när den bryts ner.

Hur länge nedbrytningen tar om den inte komposteras beror på utomhustemperaturen, men enligt Gaia BioMaterials vd Peter Stenström handlar det om ungefär ett år i svensk vintertemperatur, och snabbare om det är varmare.

Liberalerna anser att det kan vara aktuellt för Sverige att begära ett undantag från EU:s förpackningsdirektiv.

Läs även: Cecilia Blomberg: Liberalernas plastpåseskatt hör hemma i soptunnan

I sin budgetmotion från 2019 talar partiet uttryckligen om en skatt på bärkassar av fossilplast. Varför det inte blev så i januariavtalet kan man i dagsläget inte svara på. Finansdepartementet har den senaste veckan inte återkommit med svar på frågor om varför plastpåseskatten ser ut som den gör.

”Vi hade hellre sett en beskattning riktad mot nytillverkad plast från fossila råvaror då vi menar att det är plastens klimatpåverkan som är det akuta problemet. Problemen med nedskräpning är, åtminstone för svensk del, ett mindre bekymmer”, skriver Liberalerna.

Vore inte bärkassen från Helsingborg ett mer miljövänligt alternativ än t.ex. flergångskassar i bomull och soppåsar av fossila material, som en del personer nu använder?

”Så skulle det kunna vara. Problemet med plastpåsar i Sverige är framför allt klimatpåverkan och då behöver styrmedlen effektivt ta sikte på just fossila råvaror som används för att tillverka plasten.”

Hur ser ni på att de här jobben nu flyttas utomlands?

”Företag ska vara fria att etablera sig där de önskar. Men när ineffektiva styrmedel gör att jobb flyttar så är det ett misslyckande.”

Text: Sören Billing

soren.billing@bulletin.nu

Sören Billing