Facebook noscript imageLindén: För Bolibompa i tiden
Kultur
Lindén: För Bolibompa i tiden
Bolibompadraken i SVT-huset i Stockholm. Foto: Wikipedia
Bolibompadraken i SVT-huset i Stockholm. Foto: Wikipedia

Att SVT slutar sända sin barnprogramlångkörare analogt är ingen förlust, skriver David Lindén.

År 1987 hette Sveriges statsminister Ingvar Carlsson. P.G. Gyllenhammar styrde Volvo och Vladimir Putin var en ung KGB-överste i Dresden. Det fanns två tv-kanaler som alla tittade på och för ungdomar fyllde Måndagsbörsen samma funktion som Tik-Tok och Youtube gör idag. Rent konkret var det en annan och svunnen tid som för dagens barn kan framstå som lika främmande som 1940-talet gör för undertecknad.

Det var 1987 som SVT också bestämde sig för barnprogramsatsningen som först fick det enkla tablånamnet Barnprogram, vilket på 1990-talet ändrades till Bolibompa. Signaturmelodin känner de flesta som varit barn under de senaste trettio åren till och programmet kan med rätta kallas för en institution. Nu är dock dess fasta punkt i tv-tablån historia, då det i fortsättningen endast kommer att sändas på SVT Play. Men är detta en orsak till att gråta och klaga över sedernas förfall?

Svaret är nej, då beslutet snarare bör applåderas än beklagas. För en gångs skull verkar SVT vilja gå lite i takt med tiden och slimma sitt utbud. Visserligen älskar barn barnprogram, men att bänka sig framför en TV vid en given tidpunkt tillhör det förflutna. Det vet alla vi som har barn i vår närhet och det märks inte minst under julen då det mest är vuxna som tycker att klockan tre på julafton ska vara reserverat för Kalle Anka och hans vänner. Dagens barn har nämligen allt det där inom räckhåll i form av paddor och all annan elektronik.

Därför ska man inte sörja att Bolibompa permanent flyttar in på webben. Däremot går det att reflektera kring ytterligare ett steg i utvecklingen där vi avskaffar vad som kan kallas för våra gemensamma lägereldar. En gång i tiden var tv och våra gemensamma tv-program en sådan. Alla tittade på Hylands hörna och alla som likt undertecknad är födda under sent 1980-tal tittade på Bolibompa. Samma tid och samma kanal.

Läs även: Ingen kommer att ta Hylands plats igen

Nu kommer detta inte att hända igen, men tittandet kommer att fortsätta även om det blir mer oregelbundet. Det är dock ingenting att gråta över utan snarare ett positivt tecken i tiden. Vad andra kan kalla för polarisering går också att benämna mångfald. Alla behöver inte titta på samma program samtidigt eller ens titta på samma program. Det stärker ett samhälle om det finns fler valmöjligheter.

”För Bolibompa i tiden”, för att parafrasera vår nuvarande monarks valspråk och för övrigt firar han i år femtio år på tronen, som han tog över samma år som Fem myror är fler än fyra elefanter hade premiär.

Läs även: Det handlar om betydligt mer än Rederiet

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu