Facebook noscript imageLindén: Gustaf Douglas var betydligt mer än sin plånbok
Kultur
Lindén: Gustaf Douglas var betydligt mer än sin plånbok
En lärd finansman har lämnat oss. Foto: Fredrik Persson/ TT
En lärd finansman har lämnat oss. Foto: Fredrik Persson/ TT

En mecenat med ett brinnande historieintresse har gått ur tiden, skriver David Lindén.

Det finns ett roligt citat av finansmannen Gustaf Douglas, som gick bort i förrgår, vilket fritt återgivet ur minnet lyder ungefär att ”Socialdemokraternas skattehöjningar är värre än Karl XI:s reduktion”. Självklart går det att raljera kring detta och han fick diverse tjuvnyp, vilket han också accepterade. Men det säger också något om att en finansman i Sverige hade så pass mycket historikunskap innanför pannbenet att han kunde hitta en referens bortom vår tid. Jämför exempelvis med kollegan Claes Dahlbäck som inte hade en aning om att hans inköpta gård Räfsnäs hade varit Gustav Vasas fädernegård.

Gustaf Douglas var duktig på att göra affärer och blev därför en av de rikaste i världen. Men han använde inte sin rikedom till snabba bilar och flådiga båtar. Snarare gällde det att gynna kultur. Hans gård Rydboholm, som också hade ägts av Gustav Vasa, rustades upp till en stark glans och han köpte in Stjärnorps slott i Östergötland, där en stor restauration påbörjades för att skydda slottsruinen från söndervittring. Om han unnade sig något mindre var det att köpa in frimärket Tre Skilling Banco.

Historia var helt enkelt hans hobby, eller man skulle kunna säga passion. Det var också därför han uppmuntrade sin son Carl Douglas att arbeta med marinarkeologi. Om detta kan verka vara en rik gammal mans hobby så praktiserade han den fullt ut även för att hjälpa mindre bemedlade. Om detta kan jag själv vittna. När jag efter nästan tio års arbete hade färdigställt ett manus om den excentriske medeltidsbiskopen Hemming Gadh, och ett förlag hade gått med på att ge ut den, fattades det en del pengar till själva utgivningen.

Läs även: Den horribelt höglärde från Hossmo

Förlaget var välrenommerat men ständigt plågat av ekonomiska problem, vilket sådana förlag tenderar att vara. Därför behövde den unge debutanten söka pengar för bokutgivningen, vilket är lättare sagt än gjort. På vinst och förlust tog jag kontakt med Gustaf Douglas med en helt vanlig tiggeriförfrågan som jag verkligen trodde att jag skulle få ett artigt ”tack, men nej tack” som svar på.

I stället blev det tvärt om. Han skrev ett lyriskt mejl om att Hemming Gadhs historia måste berättas för en bredare publik och lovade att hjälpa till med den efterfrågade summan. Några timmar senare fick jag åter ett mejl om att en banköverföring var gjord och mycket riktigt. På kontot fanns det efterfrågade beloppet och jag kunde lyckligt debutera som författare av en historisk biografi. Som tack höll jag ett föredrag för några av hans närmaste vänner, vilka alla köpte en bok var. Det var en genuint historieintresserad man som med hjälp av sin bakgrund och skicklighet blev en synnerligen framgångsrik företagsledare.

Min tacksamhet över att han inte bara brydde sig om pengar kommer alltid att finns där och hoppas att framtidens historieböcker även kan nämna detta. Efter ett långt dagsverke, som både inkluderade VD-posten för Dagens Nyheter, partistyrelseledamot för Moderaterna och en rad framgångsrika affärssatsningar är han nu död. Det är ytterst tråkigt.

Gustaf Douglas, 1938–2023, företagare och filantrop.

Läs även: Hitler finns inte runt varenda buske

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu