Facebook noscript imageLindén-Nybelius: Sveriges första moderna drottning
Kultur
Lindén-Nybelius: Sveriges första moderna drottning
Vasagraven i Uppsala domkyrka. Foto: Nicke L (CC BY-SA 3.0)
Vasagraven i Uppsala domkyrka. Foto: Nicke L (CC BY-SA 3.0)

Så här på Alla hjärtans dag är det också lämpligt att tänka på alla dessa män och kvinnor i historien som inte fått gifta sig av kärlek, utan där giftermålet endast varit resultatet av förhandlingar mellan familjer, släkter eller stater, skriver Johanna Lindén Nybelius.

I Europa skickades prinsessor från ett hov till ett annat, ibland satte de avtryck i historien, som till exempel Adolf Fredriks drottning Lovisa Ulrika, men ibland blir de knappt en fotnot i historieböckerna. En av dessa bortglömda drottningar är Gustav Vasas första drottning Katarina av Sachsen-Lauenburg.

Gustav Vasa var ansedd som en uppkomling, med högst osäker framtid, av de flesta kungahusen i Europa. Efter att ha fått nobben från mer inflytelserika dynastier vände han till slut blicken mot det lilla hertigdömet Sachsen-Lauenburg i norra Tyskland. Det var litet och fattigt, men i alla fall besläktat med andra, större, kunga- och hertigsläkter i Tyskland. När den danske kung Kristian III gifte sig med en dotter till hertigen öppnades också möjligheten för Sveriges och Danmarks kungar att bli svågrar, och därigenom stärka banden mellan de två kungarna som kommit till makten genom avsättningen av Kristian II.

Läs även: Familjen spelar roll

Förhandlingarna om ett äktenskap inleddes när Katarina var 15 år gammal, men det drog ut på tiden. Till slut firades bröllop i Stockholm på brudens 18-årsdag, den 24 september 1531. Gustav Vasa var 35.

Katarina är en av de drottningar vi vet minst om. Hon kom till ett hov som fortfarande var under uppbyggnad. Även om hon troligen hade en egen stab runt omkring sig så syns den inte i brev eller räkenskaper. Av äldre tiders historiker har hon fått ett dåligt eftermäle, hon ska ha varit grinig och sur. Men det saknas helt belägg för något sådant, snarare har hon målats upp som antitesen för sin efterträderska Margareta, som istället beskrivits som en idealdrottning. Katarina gjorde det som var varje drottnings, och prinsessas, plikt. Hon födde en tronarvinge. Sonen Erik föddes två år efter bröllopet, och vi vet att hon var gravid två år senare när hennes svåger Kristian III var på besök i Stockholm. Det var festligt, men slutade i katastrof. Under festligheterna ramlar nämligen Katarina och med största sannolikhet leder fallet till missfall och komplikationerna visar sig dödliga. Katarina av Sachsen-Lauenburg dör dagen innan hon skulle ha fyllt 22, den 23 september 1535.

Katarinas tid som drottning av Sverige blev kort. Drottningrollen hade ännu inte hittat sin form i det relativt nya kungadöme som Sverige var på 1530-talet. Men om Gustav Vasa räknas som den som skapar vårt moderna Sverige, då måste Katarina av Sachsen-Lauenburg kommas ihåg som det moderna Sveriges första drottning. Hon vilar också bredvid sin man och sina två efterträdare i en praktfull grav i Uppsala domkyrka.

Läs även: Massavrättningen som skapade Sverige

Johanna Lindén Nybelius är museipedagog vid Falu gruva och driver Sveriges mest lästa 1500-talsblogg.