Facebook noscript imageLindén: Selma Lagerlöf flyger fortfarande
Kultur
Lindén: Selma Lagerlöf flyger fortfarande
Selma Lagerlöf står sig/ Foto: FLT-PICA, TT
Selma Lagerlöf står sig/ Foto: FLT-PICA, TT

En av Sveriges främsta författare genom tiderna. Egentligen konstigt att hon inte filmatiseras gång på gång. Berättarkonsten är i klass med Homeros.

En av få fördelar med att ha varit sjuk i Corona var att man med gott samvete kunde stanna inne och njuta av TV-serier. Det har nästan känts som att vara en lat tonåring förutom att det inte är ens föräldrar utan ”vuxenjaget” som klagat på att man inte gjort något produktivt. Men nog om det ständigt uttjatade viruset. Streamingtjänsterna har erbjudit välgjorda serier som i princip varit lika njutningsbara som vilken bra roman som helst.

En speciellt sevärd sådan är Netflix ”Familjen Bridgerton” som kan sägas vara historisk fantasy. Handlingen kretsar kring barnen i en aristokratisk Londonfamilj i början av 1800-talet. Den är föga historiskt korrekt: Exempelvis är en stor del av skådespelarna svarta inklusive drottning Charlotte av Mecklenburg (1761–1818) som var gift med den galne George III (1738–1820) och dessa är också de enda historiska personerna som förekommer. Men hudfärgen spelar ingen roll för så länge som man accepterar premissen att det ”inte är på riktigt” är serien lysande. Kort och gott är det bra skådespel.

Läs även: SVT borde ha hittat på mer i dramat om Kurt Haijby

Frågan som infann sig efter att ha sträcktittat på seriens två säsonger är varför man inte gör en svensk version? Den första invändningen skulle kunna vara att vi är notoriskt dåliga på historiska dramer men Bridgerton var inte ett historiskt drama utan historisk fantasy. Böckerna som den är baserad på gick i Jane Austins fotspår men det handlade inte om hur det var i England under tidigt 1800-tal utan om hur vi skulle vilja att det hade varit. Därför skulle man kunna göra samma sak i Sverige, eftersom grundberättelsen redan finns där.

Varför tar man inte och gör historisk fantasy av Selma Lagerlöfs klassiska roman Gösta Berlings saga (1891) alternativt Löfwensköldska ringen (1925)? De båda utspelar sig i Värmland i gränslandet mellan folktro och 1800-talets landvinningar inom förnuft och vetenskap. Där finns mystiska inslag, starka karaktärer och tron på tomtar och troll utanför stugknuten. Men där Bridgertons främst är romantik innehåller Lagerlöfs böcker även det mystiska och skrockfulla. Det skulle bli en kombination mellan skräck, kärlek och allvar. Helt enkelt bra TV och den som skulle kunna skriva manuset är den svenske skräckromansmästaren John Ajvide Lindqvist.

Läs även: Det våras gör Gullberg

Selma Lagerlöf är en av de främsta svenska författarna genom tiderna och hon gjorde grovjobbet för en sådan TV-satsning. Om någon nu tar upp denna idé ska villigt tillstås att jag bjuder på den. Svensk berättarkonst kan vara bra och goda idéer ska man dela med sig av.

Kom igen nu: Producera!

Familjen Bridgertons kan ses på Netflix

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu