Facebook noscript imageLindén: Varna alltid för charlataner
Kultur
Lindén: Varna alltid för charlataner
 Ilija Batljan . Foto: Socialdemokraterna (CC BY-SA 2.0)
Ilija Batljan . Foto: Socialdemokraterna (CC BY-SA 2.0)

Finansmannen Carl-Eric Björkegren satte ribban för hur sårbart ett samhälle kan vara, skriver David Lindén.

Bostadsbolaget SBB:s ordförande Ilija Batljan är återigen i blåsväder. Denna gång handlar det om att SBB befinner sig i akut ekonomisk kris och om detta har min ledarskribentkollega Klas Hjort vittnat. Men hela affären om någon som skulle kunna kallas för Sveriges främste nu levande lurendrejare, förutom Johan Stael von Holstein, och skillnaden är att von Holstein har lurat småsparare, är att Batljan kan dra ner hela den svenska samhällsekonomin. Det är en klassisk regel att lågkonjunkturer startar med kollapser. Man kan säga alltifrån tulpaner till fastigheter och Batljan personifierar det sistnämnda. Därför är det är bra att titta tillbaka i historien.

Läs även: Blir Ilija Batljan nästa Refat El Sayed?

Alla över 40 års ålder minns fastighetskrisen på 1990-talet. Människor fick rent ut sagt gå från hus och hem och konsekvenserna lever vi med fortfarande. Det kan bli den värsta ekonomiska krisen i Sverige sedan 1990-talet och en man personifierade det sistnämnda var finansmannen Carl-Eric Björkegren. En människa vars levnadsöde hade kunnat bli en riktigt bra, och rafflande roman.

Björkegren började inom Sandvik och var näringslivets guldgosse. När han väl pensionerade sig blev han en investerare i fastigheter, och det var inte i blygsam skala. Han investerade väl och mycket och ansågs länge vara det svenska näringslivets guldgosse. Massiva lån som i framtiden skulle bli lönsamt. Lägg till att han även hade en av Sveriges mest extravaganta livsstilar och en konstsamling som hade matchat familjen Rockefellers eller Vanderbildts. Han var en främmande fågel i det tråkiga och gråa folkhemssverige, men slutligen gick det rent ut sagt åt helvete.

Björkegren var på många sätt en charlatan även om han hade vissa visioner. Han utnyttjade 1980-talets lånemarknad och alla ville egentligen kapitalisera på vad alla andra ville göra. Så länge du fick lån kunde du inhandla precis allt. Björkegren själv har sagt att om Kungliga Slottet hade varit till salu hade han köpt det. Därför blev det en av Sveriges värsta konkurser, och han var den som drog i gång krisen på 1990-talet. En kris som kom att identifiera det politiska klimat som vi lever med än idag. Historien som skulle kunna vara klassisk, då det var den svenska versionen av börskraschen 1929 eller för den delen tulpanlökarna i Holland på 1600-talet alternativt brittiska South Sea hundra år senare. Kärt barn har många namn.

Vad hände då med Björkegren? Han ”försvann” och det troliga är att han blev mördad. Men om detta tvistar de lärde och dessa kan inkludera landets konspirationsteoretiker. Däremot kan man konstatera att vi inte har lärt oss någonting. Varningen för charlataner måste alltid vara där. Om du inte ser det och fascineras av vackra ord kan det rent ut sagt gå åt pipsvängen. Detta ska vi verkligen vara rädda för, men det är vi på många sätt inte.

Läs även: Sjungom studentens multikulturella dar?

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu