Facebook noscript imageLuai Ahmed: #FreeBritney – befria Britney Spears ur fångenskapen!
Luai Ahmed
Krönikörer
Luai Ahmed: #FreeBritney – befria Britney Spears ur fångenskapen!
Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Foto: Joakim Eklöf.
Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Foto: Joakim Eklöf.

Luai Ahmed berättar om en popstjärna som å ena sidan påstås vara dement och har placerats under förmyndarskap. Men som å andra sidan skickas på turnéer jorden runt. Och om rörelsen #FreeBritney som söker hennes frihet.

Under de senaste dygnen har hashtaggen #FreeBritney trendat på sociala medier. Över en miljon tweets har postats där folk visar sitt stöd för popstjärnan Britney Spears, 39. Även popstjärnor som Mariah Carey, Halsey och Britneys före detta pojkvän Justin Timberlake har visat sitt stöd.

Detta utlöstes av att Britney för första gången gick ut offentligt och berättade om sin omyndigförklaring. Något som skedde under en 25 minuter lång hearing inför en domare i Los Angeles. Detaljerna i hennes berättelse var förskräckliga, speciellt eftersom det hon sade bekräftade många av de teorier som #FreeBritney-rörelsen har uppmärksammat sedan början av 2019.

Enligt Britney tvingas hon ha spiral vilket gör att hon inte kan skaffa barn, trots att hon längtar efter barn. Hon får inte heller gifta sig och tvingas att dag ut och dag in träffa en mängd läkare och analytiker som tvingar henne att ta mediciner som hon inte vill ta. Hon påstår att en läkare har tvingat henne att ta den starka anti-psykosmedicinen litium som får henne att känna sig berusad – samtidigt som hon tvingas turnera utan paus.

Läs även: Spears: Jag vill ha tillbaka mitt liv

Hon jämför sitt arbete med sexhandel, uppger att hennes pappa ”älskar att skada henne” och säger sig vilja stämma sin familj.

Jag arbetade sju dagar i veckan utan lediga dagar. Det enda som liknar detta är sexhandel. Att få någon att arbeta mot sin vilja, ta ifrån dem alla deras ägodelar – kreditkort, kontanter, telefon, pass – och placera personen i ett hem där de bor med de människor de arbetar åt. De bodde alla i huset med mig, sjuksköterskorna, 24-7-säkerheten. De tittade på mig medan jag bytte om varje dag – naken – morgon, middag och kväll. Min kropp. Jag kunde inte låsa dörren till mitt rum.”

”Det är därför jag berättar om detta igen två år senare, efter att jag har ljugit och sagt till hela världen: ’Jag mår bra, jag är glad.’ Det är en lögn. Jag trodde att jag kanske skulle bli lycklig om jag fortsatte att upprepa det.”

”Jag har varit i chock. Jag är traumatiserad. Jag är inte glad. Jag kan inte sova. Jag är så arg att det är galet, och jag är deprimerad. Jag gråter varje dag.”

Free Britney-rörelsen startades 2008 av ett av Britneys största fans, Jordan Miller, som driver popfanssajten BreatheHeavy. När Britney blev omyndigförklarad av domstol 2008 läcktes hemliga dokument där Britneys pappa James Spears påstod att Britney var dement. James blev hennes förmyndare, vilket innebär att han tog över hennes ekonomi men även blev personen som bestämmer över hennes val i livet. Hon får inte köra bil, köpa varor, resa, gifta sig eller ta karriärbeslut utan pappas tillstånd, men ännu värre, hon får inte anlita egen advokat.

Omyndigförklaringen kom ett år efter Britneys ökända mentala sammanbrott 2007 då hon rakade huvudet och attackerade paparazzi med ett paraply. Britney fördes till sjukhus i ambulans och bilderna på händelsen blev virala. Många förstod då att Britney inte mådde bra och behövde hjälp, men väldigt få förstod att hon senare blev omyndigförklarad och vad det inneburit för hennes frihet. Ingen visste att det skulle vara i 13 år.

Läs även: Luai Ahmed: Pride struntar i världens mest utsatta hbtq-personer

#FreeBritney uppmärksammades i början av året när New York Times släppte en dokumentär med titeln Framing Britney Spears. I dokumentären uttalade sig några av Britneys närmaste vänner, kollegor och dansare och bekräftade teorier som Britneys fans har fört fram sedan 2008 – att Britney utnyttjas av hennes pappa och team och att Britney inte är fri. Den huvudsakliga frågan som #FreeBritney-aktivister ställer sig är: om Britney nu är dement och inkapabel att köra bil och ta enkla beslut för sitt liv, hur kommer det sig att hon har släppt fyra album och turnerat världen runt tre gånger sedan hon blev omyndigförklarad?

Ett år efter att hon blev omyndigförklarad ledde Britney turnén The Circus Tour som hade 97 turnédatum världen runt och drog in över 158 miljoner dollar. Två år senare genomförde hon turnén The Femme Fatale med 79 konserter och 79 miljoner dollar i intäkter. Britney uppger under förhöret att hennes familj inte vill att hon ska vara fri eftersom de lever på hennes pengar. Hon uppger under förhöret: ”Och med tanke på att min familj har levt på min omyndigförklaring i 13 år skulle jag inte bli förvånad om en av dem i princip säger: ’Vi tycker inte att detta borde ta slut, vi måste hjälpa henne’, särskilt om jag får min rättvisa och lyckas avslöja vad de gjorde mot mig.”

Läs även: Invandrare behöver svensk nationalism

När Britney blev popvärldens största stjärna under år 1999–2004 sexualiserades hon grovt av media och musikindustrin, vilket framgår i den nämnda dokumentären Framing Britney Spears. När hon 2007 gick genom en svår skilsmässa, förlorade vårdnaden om sina barn och hade ett offentligt mentalt sammanbrott, blev hon en punchline för skämt om mental instabilitet inom såväl media som musikindustri.

Detta skedde visserligen under en tid då det offentliga samtalet om psykisk ohälsa var omoget och okänsligt. Men även idag utnyttjas hon av medier och nöjesindustri. Netflix är redan igång med en egen dokumentär om hennes liv och omyndigförklaring. Oavsett vad Britney gör så kommer hon att mjölkas av media och nöjesindustri.

Detta trots att det sista hennes fans vill se är ytterligare en ny hysteri kring Britney Spears. De vill bara #FreeBritney, som Britney själv sa, hon vill bara ”ha rättigheter som alla andra”.

Luai Ahmed

Skribent, debattör och författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden.

Luai Ahmed

Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Innan flytten till Sverige var han kolumnist för tidningarna Yemen Today, Yemen Times,  och YoO Youth Magazine. Han är också författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden. Ahmed har studerat International Business Studies på International Lebanese University i Jemen och flera kurser i International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet.

E-post: luai@bulletin.nu