Facebook noscript imageLuai Ahmed: Pride struntar i världens mest utsatta hbtq-personer
Luai Ahmed
Krönikörer
Luai Ahmed: Pride struntar i världens mest utsatta hbtq-personer
I Västomo är det inga problem att hålla Prideparader. Foto: Stian Lysberg/TT
I Västomo är det inga problem att hålla Prideparader. Foto: Stian Lysberg/TT

I det fiktiva landet Homoby finns två städer. I den ena råder frihet, i den andra förtryck. Luai Ahmed tar oss med på ett besök och finner oroande likheter med vår egen värld.

Föreställ dig ett land som heter Homoby. Det finns två storstäder i Homoby, Västomo och Östomo. I Västomo är alla lika mycket värda. Västomoborna avnjuter grundläggande mänskliga rättigheter, men i vissa stadsdelar är det förbjudet att vifta med politiska flaggor och att adoptera barn.

På andra sidan av Homoby ser läget betydligt mörkare ut. För Östomoborna har dess stadstyre beslutat att de antingen ska försmäkta i fängelse eller hängas. Punkt slut. Östomo är en fängelsestad med dagliga avrättningar.

Förenta Kommunerna och Värdighetrörelsen är kända organisationer som är tänkta att bekämpa orättvisor i Homoby. Det är förvisso uppenbart att det finns mycket större orättvisor i Östomo än i Västomo, men enligt Förenta Kommunerna och Värdighetsrörelsen så spelar det ingen roll vilken stad som är värst. Orättvisor är orättvisor. Det går utmärkt att bekämpa alla orättvisor. Det ena utesluter inte det andra.

Läs även: Luai Ahmed: Invandringskritik varken hotar demokratin eller normaliserar rasism

En Deklaration om de mänskliga rättigheterna har antagits av Förenta Kommunerna, men även Östomo har sin egen ”Deklaration om de mänskliga rättigheterna” som rättfärdigar orättvisorna och avrättningarna. Enligt Östomo måste den här Deklarationen accepteras och respekteras av Förenta Kommunerna och Västomo. Det finns viktiga kulturella skillnader som är svåra för icke-östomoiter att begripa, så det är bara acceptera läget och låta bli att framföra kritik.

Så det enda som Förenta Kommunerna och Värdighetsrörelsen anser sig kunna göra är att försöka lösa problemen i Västomo i stället, exempelvis genom att kraftfullt kritisera de stadsdelar där det är förbjudet att vifta med politiska flaggor och att adoptera barn.

Det är så det ser ut idag. Homoby är nämligen inte ett fiktivt land. Homoby är världen som den ser ut idag.

Västomo representerar situationen för hbtq-personer i väst. Östomo representerar deras värld i Mellanöstern och Afrika.

Karta över lagar mot homosexualitet
Världskarta över lagstiftning om sexuell läggning. Källa/grafik: ILGA World

Det finns inte ett enda västerländskt land där det är brottsligt att vara homosexuell. Däremot kriminaliserar majoriteten av länderna i Mellanöstern och Afrika homosexualitet. Det finns 13 länder där homosexualitet är belagt med dödstraff och av dessa är tolv muslimska. I 44 muslimska länder är det förbjudet att vara homosexuell. 69 länder i världen kriminaliserar homosexualitet – och majoriteten av de länderna ligger i Mellanöstern och Afrika, inte i väst.

Läs även: JO kritiserar skola för pridetvång: Politiskt ställningstagande

Och vad gör Pride-rörelsen och Förenta Nationerna åt Östomo? Som östomoit har jag aldrig hört ett enda ord från dessa påstått progressiva organisationer om de homosexuella östomoiternas rätt till liv och värdighet. Istället blev det en konservativ amerikansk president som lanserade ett globalt initiativ för att avkriminalisera homosexualitet i världen.

Av ren feghet, ryggradslöshet och politisk korrekthet lämnade de frågan åt Donald Trump.

Luai Ahmed

Skribent, debattör och författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden.

Luai Ahmed

Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Innan flytten till Sverige var han kolumnist för tidningarna Yemen Today, Yemen Times,  och YoO Youth Magazine. Han är också författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden. Ahmed har studerat International Business Studies på International Lebanese University i Jemen och flera kurser i International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet.

E-post: luai@bulletin.nu