Facebook noscript image(M)issnöjet med könslagen: ”Inte träffat en enda som har tyckt att detta är bra”
Politik
(M)issnöjet med könslagen: ”Inte träffat en enda som har tyckt att detta är bra”
Motståndet mot partiledningens plan att driva igenom den nya könstillhörighetslagen är stort inom Moderaterna, menar Christian Sonesson (M). Foto: Johan Nilsson/Jonas Ekströmer/TT
Motståndet mot partiledningens plan att driva igenom den nya könstillhörighetslagen är stort inom Moderaterna, menar Christian Sonesson (M). Foto: Johan Nilsson/Jonas Ekströmer/TT

Missnöjet pyr inom Moderaterna kring den nya könstillhörighetslagen och enligt vissa uppskattningar är 80 procent av partiets riksdagsgrupp emot förslaget. M-profilen Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp, är en av dem som motsätter sig. – Jag har inte träffat en enda som har tyckt att detta är bra, säger han till Bulletin.

Det omstridda förslaget – som har drivits på av M och L – till en ny könstillhörighetslag är tänkt att göra det lättare att byta juridiskt kön. Partierna vill även sänka åldersgränsen för juridiskt könsbyte till 16 år, om båda föräldrarna samtycker, vilket Bulletin tidigare har rapporterat om.

Läs även: Nya lagförslaget: 16-åringar ska få byta juridiskt kön

Planerna på att driva igenom lagen har emellertid fått det att gnissla inom Tidösamarbetet där både KD och SD motsätter sig förslaget. Men också inom Moderaterna finns det en splittring.

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp och en tung profil inom partiet, är en av dem som öppet vädrat sitt missnöje med förslaget. Detta i ett längre inlägg på Facebook.

– Min kritik är ju omfattande eftersom det i grund och botten är ett dåligt förslag på många olika plan, säger han till Bulletin.

Bland annat kallar han förslaget för ogenomtänkt och säger att man inte fullt ut beskriver konsekvenserna av den tilltänkta lagen. Dessutom lyfter han fram att man inte lyssnar på den kritik som framförts från olika remissinstanser, exempelvis Brottsförebyggande rådet.

– Det här är ett lagstiftningsförslag som fallerar både inom det medicinska området för sjukvården, men också inom det brottsbekämpande området. Men också generellt sett utifrån ett kvinnligt och manligt jämställdhetsperspektiv.

Han menar att man hade kunnat tillägna hur många spaltmeter som helst åt att gå igenom vad som är fel med lagförslaget.

– Men någonstans i grunden så kokar det väl ändå ned till, för de allra flesta människor, att man tycker att det är orimligt att barn ska kunna byta sitt kön.

Läs även: Agnes Wold sågar nya könslagen: ”Postmodernistiska idéer”

”Från högsta ort”

På torsdagen höll riksdagens socialutskott sitt sista sammanträdande i frågan och sex av åtta partier i utskottet valde att skicka vidare förslaget till omröstning, enligt TT. Den 17 april planeras omröstning i kammaren.

Enligt uppgifter i flera medier är missnöjet mot den nya lagen stort inom Moderaterna och Aftonbladet har tidigare rapporterat att 80 procent av partiets riksdagsgrupp uppges vara emot.

– Det här verkar vara från högsta ort – det vill säga partiledaren – som har lagt fram detta inför riksdagsgruppen, från början på ett digitalt gruppmöte en fredag i december, säger Sonesson.

– Som jag förstått det så blev ganska många riksdagsledamöter då både förvånade och tagna på sängen av det. Sedan har väl partipiskan gått i riksdagsgruppen, säkert både med förtäckta hot om vad vederbörande kan råka ut för om de inte ställer upp och hur viktigt det är att man är lojal mot partilinjen.

”Mysteriet tätnar”

Vidare menar Sonesson att det för väldigt många – både inom och utanför Moderaterna – framstår som en gåta varför frågan drivs på så pass hårt och varför den plötsligt skulle vara så viktig.

– Mysteriet tätnar litegrann av den här totala tystnaden som också uppstår både från partiledning, men också från enskilda riksdagsledamöter.

Utöver riksdagsgruppen, vad är din uppfattning om vad moderata partiföreträdare ute i landet tycker i den här frågan?

– Jag har inte träffat en enda som har tyckt att detta är bra. Tvärtom: av alla jag har pratat med, både i min egen hemkommun och i Skåne i övrigt men också via kontakter på sociala medier, så har jag inte hittat en enda som har tyckt att det här är ett bra lagförslag.

Vad tror du att det här kommer att sluta med? Tror du att de kommer att driva det vidare eller blir pressen för stor på partiledningen nu?

– Det är svårt att säga. Det är väldigt tydligt nu att folk börjar vakna, att det här verkligen blir en gräsrotskampanj, svarar Sonesson.

– Det är säkert många riksdagsledamöter som naturligtvis både är oroliga för gruppledningen i riksdagen. Men de borde också vara genuint oroliga för sin hemmabas så att säga, väljarna där.

– Vi får väl se vart det tar vägen. Om det tilltar i styrka eller om det lägger sig, det är lite svårt att säga.

M-ledamot ska rösta nej

En riksdagsledamot som har sagt att hon kommer att rösta nej till den nya lagen är Ellen Juntti (M), vilket Expressen tidigare har rapporterat om. Under Christian Sonessons inlägg på Facebook kommenterar hon:

”För flera veckor sedan sa jag i en intervju i Fokus att jag inte kommer att rösta för förslaget. Jag har inte ändrat mig.”

På frågan om Christian Sonesson har hört från några andra moderata riksdagsledamöter som har sagt att de tänker rösta nej svarar han:

– Jag har haft ett antal riksdagsledamöter som har hört av sig till mig med berättelser om att de naturligtvis vill rösta mot detta men att de inte vet hur de ska göra. Men jag håller det nog inte för helt osannolikt att det är fler som träder fram nu, för det är tydligt att en stor majoritet av partiets medlemmar inte gillar det här lagförslaget.

Bulletin har sökt Ellen Juntti (M) för en kommentar.

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu