Kriminella rånar välfärdssystemen med företag som brottsverktyg, enligt svenska myndigheter.
– Det ska inte vara fri tillgång till statskassan. En borgerlig regering kommer ta tag i frågan på ett helt annat sätt, säger Moderaternas Johan Forssell.
Varje år förlorar staten miljarder kronor till kriminella som utnyttjar de svenska välfärdssystemen.
Det öppna våld som sker på gatorna i form av skjutningar och sprängningar är bara toppen på ett isberg. Brottsligheten har grävt sig djupare, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa).
Läs även: Polisen: Brottsligheten gräver sig allt djupare
Hon gav under onsdagen, tillsammans med Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Försäkringskassan, en mörk lägesbild av hur kriminella startar företag och lurar utbetalande myndigheter på stora belopp.
– Det finns en bild av att de här kriminella gängen livnär sig på narkotikaförsäljning. De är snarare konglomerat som sysslar med assistansfusk, momsbedrägerier och hittar kryphål i lagstiftningen, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.
”Problem för S”
Myndigheterna vill ha större möjligheter att utbyta information, straffvärdet för vissa brott måste öka för att få lov att hämta in kontoutdrag och telefonlistor.
– Det kommer att krävas ett helt annat synsätt, det är bokstavligen miljarder som rullar ut ur statskassan, säger Forssell.
Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson tycker inte att regeringen lyft problemen tillräckligt.
– Det verkar ha varit känsligt för Socialdemokraterna att väcka problem kring bidragssystemen i Sverige. Går man till val på assistansersättningen så kanske man inte vill tala om att det finns fusk i assistansersättningen.
SD vill komma åt välfärdsfusk genom att bland annat återkalla alla samordningsnummer, en id-beteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Partiet vill också se striktare kontroll av id-handlingar och en folkräkning ”så att vi vet vilka som finns i Sverige”.
Moderaternas Johan Forsell anser att välfärdsbrotten är lågt prioriterade i dag.
Politiker har tagit för stor hänsyn till personlig integritet, vilket försvårat utbytet av uppgifter mellan myndigheter. Rättsväsendet behöver samtidigt ”biffas upp”.
– Det stora hotet mot den personliga integriteten kommer från gängkriminella. Det ska inte vara fri tillgång till statskassan på det här sättet. En borgerlig regering kommer ta tag i frågan på ett helt annat sätt.
Damberg: Det har varit för slappt
Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller med om att bilden är mörk.
Han lyfter att en ny myndighet, Myndigheten för utbetalningskontroll, ska inrättas den 1 juli 2022. Samtidigt har regeringen ökat anslaget till 13 myndigheter för att bekämpa fusk i välfärdssystemet.
– Det mest effektiva är när alla tunga myndigheter jobbar ihop, inte bara Polisen och Ekobrottsmyndigheten. Då blir det väldigt framgångsrikt kopplat till den grova organiserade brottsligheten.
TT: Vad är din förklaring till den här situationen, att så många miljarder rullar ut från välfärdssystemen ner i kriminellas fickor?
– Systemet har varit för slappt. Det är därför man måste styra upp det och ha ordentliga krav. Jag är av bestämd uppfattning att om ska man slå tillbaka mot den organiserade brottsligheten i Sverige så måste man gå på pengarna. Det handlar både om narkotikaförsäljningen, som är pulsådern för intäkterna, välfärdsbrottslighet och företagsbedrägerier, säger Mikael Damberg.
Läs även: Investment-vd: Kriminella nätverk utgör ett existentiellt samhällshot