Facebook noscript imageM: Vittnesförslag inte tillräckligt
Nyheter
M: Vittnesförslag inte tillräckligt
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Arkivbild. Foto: TT.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Arkivbild. Foto: TT.

Justitieminister Morgan Johansson (S) tror att kronvittnen och skärpta straff för vittneshot kan få fler att vittna. Men Moderaterna tror inte att det är tillräckligt för att bryta tystnadskulturen.

– Det utredningen presenterat kommer inte att innebära någon avsevärd förändring, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Han uppger att det visserligen finns flera förslag som har politiskt stöd i riksdagen. Moderaterna driver själv förslaget om kronvittnen.

Men Forssell tycker att vittnesutredningens förslag har ”stora tomma fält” bland sina förslag.

Läs även: Kronvittnen föreslås – men inte anonyma vittnen

Han saknar framförallt ett höjt minimistraff för övergrepp i rättssak av normalgraden.

– Att straffet för det ska börja på 14 dagars fängelse. Ger man sig på ett vittne, ger man sig på hela rättsstaten. Då ska man få ett mycket kännbart straff för det. 14 dagar är löjligt lågt, säger Forssell.

Moderaterna kommer att driva på för att höja det minimistraffet.

Ska driva på

Forssell saknar också ett förslag om anonyma vittnen.

– En möjlighet att vittna anonymt finns i både Norge, Finland och Danmark och de här länderna är också rättsstater, säger han.

– Nu blir det så att det land i Norden som har de allra största problemet med gängkriminalitet, Sverige, återigen får den svagaste lagstiftningen.

TT: Men anonyma vittnen används väldigt sällan i nordiska länder.

– De är just det som är poängen. Det ska bara användas i de allvarligaste målet. Men vi har en typ av gängkriminalitet som väldigt få vågar vittna mot, säger Forssell.

Han uppger att en eventuell moderatledd regering efter nästa val kommer att försöka införa möjlighet till anonyma vittnen.

Får effekt

Justitieminister Morgan Johansson (S) tror däremot att utredningens förslag om kronvittnen och skärpta straff för vittneshot kan vara effektiva för att bryta tystnadskulturen.

– Det är bra steg på vägen, säger han.

Johansson pekar på att särskilt skärpta straff för övergrepp i rättssak kan få betydelse.

Utredningens förslag är att fler vittneshot än i dag ska bedömas som grovt brott, vilket innebär minimistraff på två år. Det innebär att fler kriminella som misstänks för grovt övergrepp i rättssak kan häktas. Men minimistraffet för vittneshot av normalgraden förändras inte.

När det gäller kronvittnen säger justitieministern:

– Erfarenheten från andra nordiska länder är att detta kan vara effektivt för att låsa upp de här slutna miljöerna och få fler att prata med polisen.

Inte förvånad

Justitieministern är inte förvånad över att utredningen inte föreslår anonyma vittnen.

– Man har tittat på hur detta används i länder som har detta och det verkar knappt användas alls på grund av den höga tröskeln när gäller rättssäkerheten, säger Johansson.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna anser att anonyma vittnen bör vara en möjlighet.

Läs även: Samhället måste kunna skydda dem som vittnar i domstol

– Det här framstår mer som symbolpolitik än ett verkningsfullt instrument. Jag har alltid varit skeptisk till detta, säger Johansson.

Utredningen föreslår att de förslag som nu lagts fram ska träda i kraft 1 juli 2022. Justitieministern siktar på att så ska bli fallet.

– Ja, det är min ambition, säger Johansson.

Liberalerna tveksamma

Liberalerna välkomnar förslaget om kronvittnen men har varit tveksamma till anonyma vittnen.

– Utredaren pekar på de problem som finns. Vi får analysera betänkandet men jag har förståelse för utredaren. Även när vi pratar med människor som jobbar mot den organiserade brottsligheten så är de inte övertygade om att det kommer att lösa särskilt mycket, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till TT.

Läs även: Diamant Salihu: Allt fler unga beredda att bli mördare

Frågan är vad Liberalerna gör om en ny borgerlig regering vill genomföra det.

– I en ny borgerlig regering får vi diskutera frågan men prioritera det som måste göras och som är mer prioriterat än det här. Jag vill inte avskriva frågan men jag har som sagt stor förståelse för utredarens slutsatser, säger Pehrson.

Först ska dock förslagen skickas ut på remiss i fyra månader.

Text: TT

TT Nyheter