Facebook noscript imageMagdalena Anderssons städfirma – detta har hänt
Nyheter
Magdalena Anderssons städfirma – detta har hänt
Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT
Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT

I helgen briserade bomben om att statsminister Magdalena Andersson (S) anlitat en städfirma med arbetskraft som saknar uppehållstillstånd och var efterlyst. Här kommer en sammanfattning om helgens nyheter kring affären.

Det var Expressen som var först med nyheten om att ett larm gått i statsminister Magdalena Anderssons (S) villa i Nacka utanför Stockholm. Bulletin sammanfattar helgens nyheter kring Magdalena Andersson och städfirman.

Dömd för stöld

När larmet gick i statsministerns privata bostad den 21 december upptäckte polisen vid en kontroll en illegal invandrare, en kvinna i 25-årsåldern från Nicaragua utan uppehållstillstånd. Kvinnan dömdes till villkorlig dom för stöld på Åhlens City i Stockholm 2020. Samma år beslutade Migrationsverket att kvinnan skulle utvisas från Sverige.

Läs mer här.

Dom i kammarrätten

2010 dömdes det aktuella företagets vd att betala ett skattetillägg på 600 000 kronor. Han friades i hovrätten för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Statsministern tar också bladet från munnen angående härvan med städfirman.

”[...] även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer och det visar att vi måste fortsätta genomföra ännu fler politiska åtgärder för att bekämpa olika former av fusk”, skriver hon i en kommentar till Expressen.

Läs mer här.

Städfirman svarar

Till Bulletin svarar vd:n för den aktuella städfirman att ”allt är väldigt olyckligt”.

”Kvinnan som togs av polisen satt i en bil på gatan utanför och skulle inte städa hos Magdalena. Var således inte i huset eller på hennes tomt”, skriver vd:n till Bulletin.

Vd:n uppger att säkerhetspolisen genomfört kontroller. Han menar också att det motsäger Anderssons uppgifter om ”oseriösa aktörer”.

”Varje gång vi har varit på plats så har vi legitimerat oss till säkerhetspolisen. Således är det omöjligt att [Magdalena Andersson] anlitat svart städhjälp eller att vi är oseriösa”, skriver han.

Läs mer här.

Ledarskribenten

Bulletins ledarskribent Per Gudmundson reagerar starkt på att Sveriges statsminister anlitat en städfirma med arbetskraft som saknar uppehållstillstånd. Gudmundson reagerar också på rikets säkerhet.

”Sverige har haft två ministermord. Dåvarande statsminister Olof Palme sköts efter ett biobesök på Sveavägen. Utrikesminister Anna Lindh knivmördades när hon handlade på NK.

Att det ännu inte finns tillräckliga säkerhetsrutiner till skydd för rikets högsta ledning är en skandal. Personer som ges tillträde till statsministerns privatbostad ska vara kontrollerade”, skriver Per Gudmundson i en ledarkrönika.

Läs hela krönikan här.