Partiledardebatten i SVT visade att högerns övertag i frågor om invandring och kriminalitet inte är självklart.
Det var naturligtvis ingen slump att oppositionspartierna enades om migrationspolitiken samma dag som SVT Agendas partiledardebatt skulle hållas. Vänstern gör allt för att det offentliga samtalet ska handla om klimat, kön eller klassklyftor. Högern har allt att vinna på att vrida debatten till de samhällsproblem där svenskarna är mest missnöjda med regeringspolitiken: invandring och kriminalitet.
Att Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och även Liberalerna bara timmar före debatten gjorde ett gemensamt utspel för stramare invandringspolitik gav således en föraning om hur konfliktlinjen kommer att dras fram till valet -22. Det var också en smart debattförberedelse.
Men vänsterpartierna kommer naturligtvis inte bara lägga sig platt. Det visade sig omedelbart när partiledarna skulle debattera brottslighet, med avstamp i de fem mord på kvinnor som skett nyligen. Där gick oppositionen in i en vägg.
Jimmie Åkesson (SD) stövlade på som vanligt om invandrares överrepresentation, men mötte en front av indignation. ”Jag känner ett sånt förakt när jag hör ditt resonemang, Jimmie Åkesson”, utbrast Annie Lööf (C) och stal initiativet. Segmentet urartade snabbt när deltagarna skrek i mun på varandra, men visade att högern inte kan ta ut segern i förskott när det gäller kriminaldebatten. ”Mäns våld mot kvinnor” är vänsterns sätt att avväpna högern i kriminalpolitiken. Så kan brottslighet, lag och ordning i stället passas in i vänsterns världsbild med könsmaktsordning, genusutbildning och strukturell diskriminering.
Det spelar ingen roll att kopplingen till migrationspolitiken är uppenbar: att tre av de fem mördade är utlandsfödda eller att invandrare är kraftigt överrepresenterade i vålds- och sexualbrott. Annie Lööf kom ändå ut som vinnare i slagväxlingen med Jimmie Åkesson. Räkna med att vänstern kommer att fortsätta framhäva mäns våld mot kvinnor. Här måste högern vässa argumenten, annars gör vänstern lag och ordning till en fråga om genuspedagogik på förskolorna.
Läs också: Lööf och Åkesson i ordkrig om invandring: "Känner sådant förakt"
På samma sätt fungerar ju kärnkraften för högern. Vänstern hade initiativet i ett decenniums klimatdebatt. När M, KD, SD och L för några år sedan förstod att kärnkraften är nödvändig för den elektrifiering som krävs så jämnades spelplanen ut. Miljöpartiet har ännu inte hittat ett sätt att återerövra sin paradfråga.
Partiledardebatten erbjöd i övrigt få nyheter. Nya språkröret Märta Stenevi (MP) var visserligen både påläst och engagerad, men det fungerade ändå inte mot högerns reaktorer. Debattens andra nykomling Nooshi Dadgostar (V) kämpade även hon välformulerat men fruktlöst med sin profilfråga bostäder.
Statsminister Stefan Löfven (S) mötte oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) i duell – tyvärr handlade den om huruvida arbetslöshet eller sysselsättning är det mest rimliga måttet på arbetsmarknaden. Gäsp.
Värt att notera var dock att oppositionen helt undvek att hålla regeringen ansvarig för de över 14 000 döda i covidpandemin. Det är vår generations största politiska misslyckande. Men högeroppositionen trasslade i stället in sig i frågor om landstingens organisationsformer eller sjuksköterskors semestertillägg.
Ska oppositionen låta så har den inte råd att tappa övertaget i frågorna invandring och kriminalitet. SVT Agendas partiledardebatt visade att det övertaget inte är någon självklarhet ens när en enad höger går in med full kraft.
Läs också: Löfven (S) om migrationen: "Inte den som är vår stora utmaning just nu"