Facebook noscript imageMassiva explosioner i Kiev: ”Saknar motstycke”
Ukrainakriget
Massiva explosioner i Kiev: ”Saknar motstycke”
Rysk attack mot Kiev i Ukraina. Foto: AP/TT
Rysk attack mot Kiev i Ukraina. Foto: AP/TT

Under onsdagskvällen attackerades Ukraina med massiva angrepp från hav, luft och land. Även huvudstaden Kiev drabbades av omfattande robotbeskjutning. Flera uppges ha skadats i attackerna runt om i landet.

Under natten till torsdagen attackerades bland annat den ukrainska huvudstaden. Enligt Ukrainas militär saknar attackerna motstycke under kriget.

Attackerna kom dagen efter att Ryssland och Ukraina kommit överens om att fortsätta spannmålsavtalet, skriver TT.

– De ryska ockupanterna avfyrade flera vågor av robotanfall från olika riktningar. Totalt 30 kryssningsrobotar avfyrades från havet, luften och från land, skriver den ukrainska militären i ett uttalande enligt AFP.

Det ukrainska försvaret uppger att man lyckades skjuta ner 29 av kryssningsrobotarna.

Omfattande attacker

Luftvärnssystemet i Kiev är i full funktion, men invånarna uppmanas ändå hålla sig i skyddsrummen för att inte drabbas av bråte från nedksjutna missiler.

Kievs borgmästare Vitalij Klytjko skriver på telegram att det ska ha börjat brinna i en företagslokal i Darnytskyj-området i huvudstaden och en explosion ska ha skett i Desnyanskyj-området.

– De senaste dygnens attacker, vars kraft, intensitet och variation saknar motstycke, fortsatte under natten, säger militärförvaltningens ledare Serhiy Popko enligt AFP.

Det är den nionde dagen under maj månad som huvudstaden Kiev utsätts för flygangrepp. Även andra delar av Ukraina attackerades under natten till torsdagen och en person uppges ha dödats i Odessa i södra Ukraina.

Läs även: 31 000 ukrainare får fortsatt skydd i Sverige

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.