Migrationsverket har sedan 2018 krävts på över 220 miljoner kronor av bolag som hyrt ut till asylsökande, visar en granskning av Hem & Hyra. Hundratals värdar som upplät bostäder under flyktingkrisen får nu betala ett högt pris.
Under migrationskrisen 2015 behövde över 160 000 människor en tillfällig bostad.
Migrationsverket sökte då efter aktörer som kunde hjälpa till – i dag har Migrationsverket lämnat nästan alla tillfälliga bostäder och det är många aktörer som nu i efterhand ångrar att de ställde upp. Flera värdar som hyrde ut sina fastigheter vittnar nu om att lägenheter blivit förstörda.
Enligt besiktningsfoton handlar det bland annat om nedrivna handfat, kök med bortryckta blandare, trasiga dörrar, krossade fönster och även brandskador.
Från nyskick till ruin
Bjarke Lauststen, en av de privata fastighetsägarna, berättar om hur hans nyrenoverade fastighet gick från nyskick till ruin efter att ha hyrt ut den till Migrationsverket. Han hade renoverat ett gammalt bageri till fem lägenheter som Migrationsverket hyrde när han lade ut annons om dem på Blocket.
Enligt Lauststen var fastigheten i nyskick när Migrationsverket började hyra 2013. När myndigheten lämnade 2018 var det förstört, ett ruckel.
I intervjun med Hem & Hyra visar han hur inredning, elskåp, lampor, elkontakter och dörrar rivits ut. Fastigheten bestod av totalt fem lägenheter men endast tre återstod, dessutom i uselt skick, efter att Migrationsverket lämnade dem.
Även utsidan av huset var i dåligt skick. Ena änden av huvudbyggnaden är ett enda stort hål med blottlagda stommar och brunsvett tak - ett oläkt sår från en brand som någon misstänkts ha anlagt våren 2018.
Läs även: Migrationsverkets interna rapport: Många uppehållstillstånd beviljas felaktigt
Myndighetens snåla slutbud
Att återställa de tre lägenheterna till ursprungligt skick skulle kosta 600 000 kronor per lägenhet enligt en firma Bjarke Laustsen anlitat.
Laustsen kräver totalt 6,9 miljoner kronor från Migrationsverket men myndighetens slutbud var snålare – 122 000 kronor inklusive moms. De två lägenheterna som brunnit ner ville man inte betala för, trots att de boende hade slitit hårt innan de förstördes i samband med branden.
– Migrationsverket lovade att ersätta allt över normalt slitage, det står till och med i kontraktet. Nu står jag här med en värdelös fastighet och har förlorat en förmögenhet, säger Bjarke Laustsen.
För att få tillbaka pengarna som täcker renoveringen har han vänt sig till tingsrätten. Då visade det sig att han inte var ensam om att begära pengar från Migrationsverket.
Totalt 220 miljoner kronor
Enligt avflyttningskraven mot myndigheten, som Hem & Hyra gått igenom, från 2018 fram till i våras rör det sig om fordringar på totalt 220 miljoner kronor.
Av dessa har Migrationsverket gått med på att betala ut 78 miljoner - det vill säga en dryg tredjedel.
Kenneth Karlsson, chef för tillfälliga bostäder på Migrationsverket, kommenterar myndighetens utbetalning i en intervju med Hem & Hyra.
– Vi har vanliga lägenhetsavtal, och då ingår underhåll för normalt slitage. Det vi ska ersätta är det onormala slitaget. Sedan följer vi även branschstandard för avskrivning. Om vi bedömer att ett visst antal år gått sedan det målades om eller att golvet är gammalt görs ett åldersavdrag. Beroende på vilken dokumentation fastighetsägaren har kan det här bli en diskussion, säger Kenneth Karlsson.
Karlsson kommenterar även det faktum att många värdar aldrig vill hyra ut till Migrationsverket igen.
– Vi strävar efter att vara en bra avtalspart och vill göra rätt för oss, så det är inte roligt att höra. Men vi har inga synpunkter på att man väljer den rättsliga vägen om man inte är nöjd. Samtidigt har vi de facto kommit överens med de allra flesta. Det är en handfull ärenden som varit uppe till rättslig prövning.
Läs även: Nytt beslut: Migrationsverket börjar kräva svenskt medborgarskap för medarbetare
fakta
Ur granskningen
- 220 miljoner kronor har Migrationsverket de senaste 3,5 åren krävts på för onormalt slitage efter avflyttning. Av dessa har 78 miljoner betalats ut.
- Enbart för en tredjedel av de nästan 2 200 kraven under den granskade perioden har full ersättning betalats ut.
- 2015 startade flyktingkrisen. Sedan dess har Migrationsverket krävts på mer än en halv miljard kronor för onormalt slitage.
Källa: Hem & Hyra