Partiledaren för Partiet Nyans, Mikail Yüksel, har varit starkt kritisk till Rasmus Paludans koranbränningar och har hävdat att de borde förbjudas. Efter lördagens koranbränning menar Yüksel att Turkiets krav på Sverige för att godkänna den svenska Natoansökan varit för låga och borde skärpas.
Mikail Yüksel är partiledare för Partiet Nyans och en hård kritiker av Rasmus Paludan och hans återkommande koranbränningar, som Yüksel anser borde förbjudas helt.
– Det har blivit ett stort problem för Sverige. Utländsk provokatör som kommer hit och förstör för det svenska samhället, förstör relationen mellan Turkiet och Sverige, säger han.
Han menar att den försämrade relationen till Turkiet kommer att få konsekvenser för Sveriges Natoansökan, men också ekonomiska konsekvenser i och med att de bilaterala relationerna på handelsområdet försämras.
Yüksel har tidigare förespråkat att koranbränning borde förbjudas och att det borde betraktas som hets mot folkgrupp. Han menar att någonstans måste man sätta stopp för Paludan och att det inte handlar om yttrandefrihet.
– Det är skitsnack, det är ingen yttrandefrihet, kontexten är jätteviktig. Sverige måste börja överväga lagändring kring koranbränning, det är inte okej att skända religiösa symboler.
Turkiet för låga krav
Enligt Yüksel ställer Turkiet för låga krav på Sverige i Natoprocessen och anser att de måste gå hårdare fram i frågor som koranbränningarna, LVU-lagens tillämpning och utländsk finansiering av moskéer.
Detta är något han själv lyfter i turkisk media.
– Jag säger alltid att PKK har fria händer i Sverige och att de tolereras, sen säger jag också att Paludan behöver ignoreras. Jag tycker Turkiet ställer för enkla krav på Sverige, de måste ställa hårda krav, förklarar Yüksel.
Han menar att det är fullt rimligt av Turkiet att ställa dessa krav vid förhandlingarna med Sverige om Nato. Yüksel hävdar att om Sverige vill samarbeta med Turkiet, måste man respektera landets värderingar.
– Man ska kunna ställa krav. Om man vill samarbeta med Turkiet, måste man värdera Turkiets värderingar till viss nivå. Varför gå i samarbete med Turkiet, när man inskränker muslimers rättigheter, det är orimligt.
Yüksel menar således att Erdoğans beslut att inte stödja ett svensk Natomedlemskap är befogat och att kraven egentligen borde vara högre på Sverige från turkisk sida för att godkänna det svenska Natomedlemskapet.