I GP den 13 oktober argumenterade Mikail Yüksel, partiledade för Partiet Nyans, om varför Lars Vilks konstverk Nimis bör brännas till grunden. Trots partinamnet är Yüksels analys allt annat än nyanserad, skriver Agnes Sundling.
Debattören menar att Lars Vilks konstverk Nimis symboliserar islamofobi och rasism. Nimis verkar till och med som polariserande i det svenska samhället. Jag kan inte tala för en hel grupp – men jag kan berätta vad Nimis betyder för mig.
Under min barndom spenderade vi många somrar i Skåne på Kullahalvön. Det blev flera utflykter till Nimis. När jag besökte vad som i dag fortfarande är ett fantastiskt konstverk fanns det aldrig associationer till förtryck, istället symboliserar Nimis – för mig – den fria konsten mitt i den dramatiska naturen på Kullaberg. Många gånger mötte jag Vilks på vägen till och från konstverket med en hammare i bältet.
Givetvis är det inte Nimis utformning som får Yüksel att vilja se det brinna, lika lite som det handlar om att minimera fara för allmänheten eller värna om naturreservatet.
Läs även: DEBATT: Ta klimatextremismen på allvar!
Yüksel vill komma åt de provokationer och det tankegods som Lars Vilks konstnärskap representerar. Den rasism och islamofobi som han läser in Vilks verk tycks sitta i träslottets plankor. Kanske hoppas man från Nyans håll att även konstnärens idéer går upp i rök om Nimis bränns ner?
Tidigare försök att bränna ner Nimis eller hota Vilks har inte haft den effekten. Redan dagar efter bränderna har Vilks varit på plats i Ladonien för att bygga upp sitt konstverk på nytt. En fatwa kunde inte hindra konstnären från att fortsätta sitt arbete.
I civiliserade samhällen behöver man varken eld eller vapen för att bekämpa det man uppfattar som orättvisor eller respektlösa meningsmotståndare. Censur, bokbål och våld är snarare något som för tankarna till samhällets sammanbrott och med det katastrofala följder.
Sverige behöver fler mer människor som vågar bygga på det de tror på, exempelvis genom att spika upp brädor på Nimis, färre av dem som vill besöka konstverket med facklor.
Läs även: DEBATT: Invandrare ska inte byta namn
För vissa är yttrandefriheten helig, för andra religion. Hur ska vi hantera denna motsättning utan att det ska behöva brinna? Koranen behöver inte stå i lågor för att säkra yttrandefriheten, måste man sätta eld på Nimis för att värna om religionsfrihet och antirasism?
|