Facebook noscript imageMotdemonstranternas vrede: ”Det här är ingen kulturfestival”
Fokus
Motdemonstranternas vrede: ”Det här är ingen kulturfestival”
Tält har satts upp inför årets eritreanska kulturfestival på Järvafältet. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Tält har satts upp inför årets eritreanska kulturfestival på Järvafältet. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ett tillfälle att samla in pengar till en av världens mest hårdföra diktaturer enligt kritiker och experter. En helt vanlig kulturfestival enligt arrangören. Den eritreanska festivalen på Järvafältet splittrar diasporan i Sverige. – Det här är ingen kulturfestival, säger motdemonstranten Seyoum Gebremedhi till Bulletin.

25 jul 2024 07:09

På torsdagen inleds den årliga eritreanska kulturfestivalen vid Eggeby gård på Järvafältet i Stockholm. Årets festival är det 26:e i ordningen och evenemanget fortlöper fram till på söndag.

Men det är långt ifrån alla svensk-eritreaner som är nöjda med att festivalen får arrangeras.

Seyoum Gebremedhi var förra veckan med och anordnade en demonstration mot beslutet att bevilja tillstånd till festivalen. Till Bulletin berättar han varför:

– Det här är ingen kulturfestival. Det här är en plattform för den mest brutala diktaturen i världen.

Årets festival. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Han menar att den ”så kallade festivalen” används som en plattform för att bland annat hota oppositionella och sprida rasistiska uttalanden om befolkningen i Tigray, en region i norra Etiopien där ett krig utspelade sig 2020-2022 med Eritrea som en av de stridande parterna.

– Det är inte öppet för alla heller, det är bara för diktaturens anhängare, säger Gebremedhi och tillägger att han själv inte är välkommen till festivalen eftersom arrangörerna känner igen honom.

Enligt Gebremedhi går inkomsterna från festivalen rätt ner i diktaturens fickor. Pengarna kommer enligt honom från bland annat inträdesavgift och lotterier.

– De tjänar ganska bra på det här, säger han.

”Kommer inte att kunna provoceras”

Samtidigt som festivalen drar igång kommer en motdemonstration att äga rum en bit bort från festivalområdet på Järvafältet, på andra sidan E18.

Gebremedhi kommer själv att delta i motdemonstrationen. Han tror dock inte att de våldsamma scenerna från ifjol – där motdemonstranter och festivalarrangörer drabbade samman i omfattande kravaller – kommer att upprepas i år.

– Vi kommer inte att kunna provoceras av diktaturens anhängare, i och med att vi kommer att vara typ en kilometer bort från festivalen.

Vidare berättar han att han var där förra året när våldsamma upplopp med bröt ut på Järvafältet. För egen tar han emellertid avstånd från våldet.

– Våld lönar sig inte, säger han.

Svart rök stiger mot himlen efter att motdemonstranter tänt eld på tält under fjolårets kulturfestival. Foto: Magnus Lejhall/TT

Han tillägger dock att det finns mycket ilska mot den hårdföra diktaturen i Eritrea och att det därför är lätt att man hamnar i konfrontation med dess anhängare.

Utöver kravallerna i Stockholm har våldsamheter utspelat sig mellan rivaliserande eritreanska grupper runtom i Europa och även andra delar av världen den senaste tiden. 2023 och 2024 utbröt liknande upplopp i Norge, Danmark, Tyskland, Israel, Sverige, Kanada och Nederländerna.

Sammandrabbningarna har ofta inträffat i samband med liknande tillställningar som den på Järvafältet.

Läs även: Eritreakravaller fortsätter sprida sig över Europa: ”Som ett krig”

Flera påtalade kopplingar

Att den eritreanska kulturfestivalen har kopplingar till diktaturen i landet – som sedan 1993 styrs av diktatorn Isaias Afwerki – är det flera som har påtalat. I en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut från 2023 skriver författarna att festivalen används för att samla in pengar till regimen i Eritrea.

Den norske professorn och Eritreaexperten Kjetil Tronvoll menar att kopplingen mellan festivalen och regimen är otvivelaktig.

– Regimens representanter bjuds in, det hålls regimstöttande uppträdanden på festivalerna, deras ideologi och vision reflekterar det som regimen står för, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet: Vad har de för demokratisyn?

– Eritrea är en av de mest totalitära regimerna som finns i världen. Det finns ingen pressfrihet, det finns inga politiska partier vid sidan av regimen. De här festivalerna reproducerar regimens ideologi.

Arrangören: ”Bullshit-snack”

Bulletin har talat med Henok Tesfamicael, en av arrangörerna till den eritreanska festivalen. Han säger följande om varför man väljer att anordna den:

– Den här festivalen är en kulturfestival, som det låter. Och vi är svensk-eritreaner som är här i Sverige [och] utövar vår kultur och tradition.

Jämfört med förra året tycker han att det känns tryggt och lugnt i år och att polisen, som man för en dialog med, verkar bättre förberedda på att hantera eventuella våldsamheter. Enligt Tesfamicael framfördes det under fjolåret flera hot på Youtube och TikTok innan kravallerna ägde rum.

– I år har vi bra kontakt med polisen, säger han.

Era kritiker säger att ni och det här evenemanget är kopplat till den eritreanska regimen, hur ser du på de anklagelserna?

– Det finns ju olika åsikter [hos] människor. Och de tycker att vi är så, men vi är inte så. Det är bara bullshit-snack.

Våldsamheterna ifjol. Foto: Magnus Lejhall/TT

Förnekar pengar till regimen

Enligt Tesfamicael rör det sig om en vanlig kulturfestival som inte är kopplad till regimen i Eritrea. Bland annat beskriver han det som en chans för barn med eritreanskt urspung som är födda och uppväxta i Sverige att lära känna sina rötter.

Att festivalen skulle användas som en plattform för att hota oppositionella eller sprida rasism om befolkningen i Tigray avfärdar han helt.

Därtill förnekar han att man samlar in pengar till den eritreanska regimen och säger att de som arbetar med festivalen gör det ideellt för att få ner kostnaderna.

– Man skrattar ju bara, säger han om anklagelserna.

Vad händer med pengarna? Var går inkomsterna någonstans?

– Du säger ”vad händer med pengarna”, vilka pengar? Det är nästan plus-minus-noll som vi går.

– Man betalar för all utrustning. Det är etableringen, om du har sett den, på plats. Det är mycket kostnader som [läggs] till. Det är kostnaderna som suger in de pengarna.

På frågan vad han själv tycker om den eritreanska regimen svarar Tesfamicael att han inte vill ge någon kommentar.

Läs även: Så förbereder sig Polisen inför eritreanska festivalen

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu 

Gå med i vår gemenskap

Stöd oss genom att bli prenumerant