Socialdemokraterna är opålitliga när det gäller skatter. Det visar exempelvis den plötsligt införda ”engångsskatten” på livförsäkringsbolagens tillgångar 1986, menar Danne Nordling.
När det går bra för spararna slår regeringen till med höjd skatt. Försäkringsbolagen fick en kraftig värdestegring på sina tillgångar under 1986. Det berodde på att de obligationer som de blivande pensionärernas pengar var placerade i, steg i värde när räntorna sjönk. Det tålde inte den socialdemokratiska regeringen, som leddes av Ingvar Carlsson.
Dagen före julafton 1986 drev regeringen igenom en lag om att livförsäkringsbolagen skulle betala 7 procent av sina tillgångar 8 dagar senare till staten i form av en ”engångsskatt”. Lagrådet hade avstyrkt lagförslaget. Kritikerna menade att skatten i praktiken var retroaktiv och dessutom konfiskatorisk. Men Ingvar Carlsson hävdade att ”medborgarrätten går före äganderätten”.
Någon ny sådan skatt lovade regeringen att aldrig införa. Men är inte tankarna att avskaffa schablonskatten för hundratusentals sparare i så kallade investeringssparkonton (ISK) någonting liknande? Med ett tak på till exempel 100 000 kronor på sådana konton börjar en extra skatt att tas ut på ISK-tillgångarna. Framförhållningen är dock bättre denna gång. Så pengarna blir inte direkt konfiskerade – fattas bara annat.
Läs även: Dansk bantning av public service ifrågasätts
Nu finns det förvisso en viss sannolikhet att skattesmällen för ISK-sparandet inte går igenom i riksdagen. Och kanske är syftet med förslaget egentligen något som skulle kunna betecknas som frasradikalism. Det gäller att blidka de krafter som fått ägna sig åt vänstersocialistisk fraktionsbildning inom socialdemokratin. Vi har där Daniel Suhonen och Markus Kallifatides med sin förening ”Reformisterna” som vill vrida partiet påtagligt åt vänster. Deras tro är att mer radikal socialism skulle vara en röstvinnande strategi för socialdemokratin.
Ska vi vänta att de snart vill föreslå löntagarfonder eller liknande? Men det blir kanske alltför magstarkt för Magdalena Andersson med sin bakgrund på Handelshögskolan? Hon borde dock tänka på talesättet ”Har man tagit fan i båten får man ro honom iland”. Jag avvaktar ett nytt ”rosornas krig”.
Danne Nordling