Facebook noscript imageNorell: IS och al-Qaeda fortfarande aktiva
Magnus Norell
Krönikörer
Norell: IS och al-Qaeda fortfarande aktiva
IS-terrorister kapitulerar i april 2018. Foto: Gustav Mårtensson / Mirwais Bezhan (VOA), Public Domain
IS-terrorister kapitulerar i april 2018. Foto: Gustav Mårtensson / Mirwais Bezhan (VOA), Public Domain

Hotet från IS och al-Qaeda är långt ifrån över. Många inom ledargarnityret går fortfarande fria och grupperna orsakar stora förluster. Och deras skicklighet i att använda sociala medier får rekryterna att strömma till, skriver Magnus Norell.

När islamiska staten (IS) förlorade sitt sista fäste i Syrien i mars 2019, den lilla staden Baghouz i sydöstra Syrien nära gränsen till Irak, räknade många med att faran var över. Att så inte var fallet visade sig dock snabbt och bara under 2020 orsakade IS via sina många lokala och regionala grupper fler förluster än under tidigare år. Det gäller även al-Qaeda som också är aktiva runt om i främst Afrika och Mellanöstern. Det märks inte minst på det faktum att de båda ledarna för respektive IS och al-Qaeda fortfarande är på fri fot, Ayman al-Zawahiri och Amir Muhammad Sa’id Abdal Rahman al-Mawla.

Läs även: Afghanistan – terroristernas nya fristad

IS och al-Qaeda kan med fog sägas utgöra de främsta företrädarna för den typ av militant islamism som orsakat mer skada än alla andra terrorrörelser de senaste dryga 20 åren.

Det finns flera orsaker till detta sakernas tillstånd. Som påpekats ovan är nyckelledare fria och fortfarande i stånd att skapa nya grupper. Både IS och al-Qaeda rekryterar dessutom anhängare från muslimska kommuniteter i Väst.

Ytterligare ett skäl till att i varje fall al-Qaeda kunnat fortsätta sina internationella operationer beror på att delar av ledargarnityret funnit en fristad i Iran. Myten att Al-Qaeda, som är sunnimuslimer, och det shialedda iranska ledarskapet inte kunde ha gemensamma intressen på grund av religiösa motsättningar, har för länge sedan visat sig inte stämma.

Tvärtom går detta modus operandi – som kanske bäst kan sammanfattas som ”live-and-let-live” – tillbaka till 2011. Detta år slöt Iran och al-Qaeda ett hemligt avtal om att al-Qaeda kunde använda Iran som transit för pengar och operatörer, både till Mellanöstern och till Europa. Detta mot att al-Qaeda lämnade iranska mål i fred. Tycker man att detta är höjden av cynism kan det kanske vara på sin plats att nämna att Frankrike ingick en liknande överenskommelse med palestinska grupper under 1980-talet, en överenskommelse som förvisso avbröts efter några år.

I detta sammanhang är det värt att nämna den så kallade Hattinkommittén, som bildades för fem år sedan för att förenkla och snabba upp Al-Qaedas logistik. En av Hattinkommitténs ledare, Abu Muhammad al-Masri, dödades i augusti 2020 i Teheran, men verksamheten har fortsatt under Saif al-Adel, som står Zawahiri nära.

Läs även: Skärpta straff för terrorbrott föreslås

Både al-Qaeda och IS har fortsatt att expandera i synnerhet i Afrika och Mellanöstern. Fler dödsoffer och skadade har, som påpekats ovan, krävts av IS-anslutna grupper sedan Baghouz föll och något större problem att rekrytera manskap har inte märkts, trots covidpandemin.

En av de mer intressanta aspekterna av just rekryteringen är att IS sedan flera år har använt sig av den i underrättelsesammanhang klassiska ”honungsfällan”. IS har länge ansetts vara ledande i att använda sociala medier på flera sätt och de många plattformar som finns tillgängliga (som Twitter, Facebook, Whatsapp och Telegram) har förenklat möjligheten att rikta in sig på enskilda individer som kan anses mottagliga för IS ideologiska argumentation.

Och nu i januari greps en ung kvinna i Indien som under flera år använt sig av flera olika identiteter för att locka unga hinduiska män att dels konvertera till islam och dels ansluta sig till IS. Hon konverterade själv till islam under sin studietid och, som det står i polisprotokollen, använde sig av ”sexuellt explicita chattar och löfte om giftermål” för att locka till sig unga män. Indisk polis säger att kvinnan kontaktade minst tio individer och att fyra av dessa faktiskt lockades att ansluta sig till IS, både i Syrien/Irak och till IS afghanska gren.

Sammanlagt använde sig denna kvinna av över 15 olika identiteter på Facebook, Twitter och Instagram, med viss framgång, kan tilläggas.

Läs även: Uppgifter: Fler kvinnliga IS-anhängare på väg tillbaka till Sverige

Säkerhetstjänster har vetat om detta under några år, men detta indiska fall är ett av få fall som blivit offentligt. Detta enskilda fall visar inte bara att IS är duktiga på att utnyttja sociala medier, utan också att sex fortfarande är en av de mer kraftfulla drifterna, oavsett religiös ideologi.

Magnus Norell
Adjunct scholar vid The Washington Institute och Senior policy advisor vid European Foundation for Democracy (EFD) i Bryssel.

Magnus Norell

Adjunct scholar vid The Washington Institute och Senior policy advisor vid European Foundation for Democracy (EFD) i Bryssel.