Facebook noscript imageNorell: Stridsvagnar och Tysklands feltänkta vankelmod
Ukrainakriget
Norell: Stridsvagnar och Tysklands feltänkta vankelmod
Leopard 2 är nu på väg till Ukraina, men vägen dit blev politiskt rörig. Foto: Johan Nilsson/TT
Leopard 2 är nu på väg till Ukraina, men vägen dit blev politiskt rörig. Foto: Johan Nilsson/TT

Tyskland skämde ut sig och gjorde sina Natoallierade nervösa genom att förhala överföringen av Leopard 2 till Ukraina. Argumenten var feltänkta – Ryssland har konstant trappat upp kriget sedan dagen de rullade sina pansarvagnar över Ukrainas internationellt erkända gränser, skriver Magnus Norell.

Den dominerande frågan när kriget i Ukraina närmar sig ett år har kretsat kring huruvida Ukraina ska få tillgång till så kallade Main Battle Tanks, alltså stridsvagnar som, i tillräcklig mängd, kan användas för att ta tillbaka ockuperad mark i Ukraina och inte bara för defensiva uppgifter. Ukraina har bett om den typen av vapen sedan kriget började och det är den tysktillverkade Leopard II som är främst på tapeten.

Läs även: Henry Kissinger ändrar åsikt: ”Ukraina borde gå med i Nato”

Det beror på att den stridsvagnen redan finns hos flera europeiska länder och relativt snabbt kan transporteras till Ukraina. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har spjärnat emot att leverera vagnen och även, fram till nu, hindrat dessa länder från att ge sina egna vagnar till Ukraina – eftersom den är tillverkad i Tyskland, krävs tyskt godkännande för att vidareexportera vagnen.

Den tyska förhalningstaktiken har kraftfullt bidragit till att försämra Tysklands rykte och dessutom fått landets Natoallierade att ifrågasätta Tysklands pålitlighet i ett skarpt läge. Scholz och de delar av den tyska socialdemokratin som står honom närmast utgör vidare en minoritet. Hans båda koalitionspartner – det tyska miljöpartiet och friliberalerna – oppositionspartiet kristdemokraterna och en majoritet av landets befolkning enligt opinionsundersökningarna är absolut för att leverera Leoparderna till Ukraina.

När detta publiceras har Scholz gjort en ny Zeitenwende och givit upp sitt motstånd. Ett land som har Leopardstridsvagnen och innan dess hade sagt sig vara berett att leverera den till Ukraina oavsett vad Tyskland sade är Polen, och tillsammans med länder som Finland och Litauen skulle Polen börja föra över egna Leoparder till Ukraina samt påbörja utbildning för ukrainska pansartrupper.

En ursäkt som Scholz (och andra mer ryssvänliga politiska krafter i Europa) använde sig av för att vägra denna typ av vapen var rädsla för rysk upptrappning. Men Ryssland har redan trappat upp kriget genom att metodiskt och systematiskt begå krigsbrott i Ukraina samt hota med att mobilisera flera hundra tusen soldater och har redan börjat sätta Ryssland på krigsfot genom att militarisera industrin. Inget tyder på att Putin – som alltmer format Ryssland till en auktoritär militärstat – är beredd att ge upp.

Läs även: Trots massiva ryska förluster – varningar för storoffensiv i Ukraina

Att i detta läge argumentera för vapenvila eller kompromisser är liktydigt med den moraliska härdsmälta som England och Frankrike stod för 1938 när Tyskland ockuperat Österrike och Sudetenland. Att låta Ryssland komma undan med ockupation (och det våld och övergrepp det medfört i Ukraina) vore att låta våldet få bestämma.

Att tvärtom se till att Ukraina vinner genom att förse landet med det material och de vapen som behövs, är det bästa och snabbaste sättet att få slut på kriget. Det har varit sant sedan kriget började och är ännu mer akut idag.

För det är precis som den eminente historikern Timothy Snyder har sagt: Ukraina utgör verkligen ett reellt hot mot Ryssland! Och detta ”hot” utgörs främst genom att Ukraina som demokratiskt och västvänligt visar den ryska befolkningen att det finns ett mycket bättre sätt än det auktoritära, odemokratiska och repressiva Ryssland under Putin.

DET är det verkliga skälet till att Ryssland angrep Ukraina och har som mål att utplåna landet och göra det till en vasallstat. Och av det skälet är det så viktigt att fullt ut stödja Ukraina i detta krig och hjälpa Kiev till en seger som innebär att ockuperat land befrias och Ryssland tvingas tillbaka.

Läs även: Tyskland skickar stridsvagnar till Ukraina

Magnus Norell

Adjunct scholar vid The Washington Institute och Senior policy advisor vid European Foundation for Democracy (EFD) i Bryssel.