Den tillfälliga lag som ska förlänga Cementas kalkbrytningstillstånd i Slite kommer att behandlas av riksdagen under onsdagen trots tidigare kritik. Förslaget förväntas klubbas igenom utan diskussion.
I och med Vänsterpartiets plötsliga helomvändning i frågan motsätter sig inga riksdagspartier den omdebatterade ”Cementalagen”. Den förväntas därmed röstas igenom i riksdagen på onsdagen trots invändningar från flera tunga myndigheter.
För två veckor sedan argumenterade Lagrådet ”att införa lagstiftning som är helt inriktad på att korrigera ett domstolsutslag skadar tilltron till det svenska rättssystemet”.
Läs även: Lagrådet sågar regeringens Cementaförslag
Läs även: Kritik mot regeringens planer för Cementa
”Tillfälliga ändringar i miljöbalken ska börja gälla den 15 oktober 2021 och sluta gälla den 1 januari 2022”, skriver miljö- och jordbruksutskottet. Dessa lagändringar gör det möjligt för regeringen att pröva en ansökan om förlängt tillstånd för Cementas kalkstensbrytning på Gotland.
Cementa har tidigare sagt att längre brytningstillstånd på upp till tre år är helt avgörande för att få ner risken för ett abrupt stopp på cementförsörjningen i Sverige. Nu blir det 14 månader.
Utökat Natura 2000-område bakom kaoset
Cementa har funnits i Slite i över ett sekel. Men förutsättningarna för att få fortsätta dess verksamhet förändrades drastiskt 2018. Det var då som regeringen etablerade två nya Natura 2000-områden – Bojsvätar och Bälsalvret – i närheten av Cementas Slitefabrik. Även det befintliga Natura 2000-området Hejnum Kallgate utökades. Samtliga tre Natura 2000-områden är våtmarksområden.
Målet med Natura 2000-områden är att bevara skyddsvärda områden. Det blev därmed mycket tuffare för Cementa att få ett förlängt och utökat tillstånd från mark- och miljödomstolen (MMD) för dess täktverksamhet.
Tillståndsprocessen inleddes redan 2017. Men det var i juli i år som MMD avvisade Cementas ansökan. Beslutet motiverades med att den miljökonsekvensbeskrivning Cementa lämnat in bedömdes vara bristfällig – det var oklart hur verksamheten påverkar grundvattnet.
Läs även: Domstolsbeslut kan stoppa det mesta av svensk cementtillverkning: ”Krisläge”
Sedan dess har Sverige stått inför en akut cementbrist. Slitefabriken står nämligen för tre fjärdedelar av landets cementproduktion. Möjligheten att importera cement är i nuläget nästintill obefintlig.
Cementa har de senaste veckorna inte bara ansökt om ett akut brytningstillstånd. Cementproducenten har även inlett en process för att få till ett tre- till femårigt tillstånd av MMD. Ett samråd pågår för närvarande. Därutöver har en ytterligare procedur för få ett långfristigt tillstånd av MDD inletts av Cementa. I detta fall kommer samrådet att hållas under första kvartalet 2022.
Läs även: Cementa kräver snabba besked för att fortsätta verksamheten
Läs även: Larmrapport: Stora varsel om Cementa stängs ner