Facebook noscript imageNy rapport sågar transvården av unga i Storbritannien
Vetenskap
Ny rapport sågar transvården av unga i Storbritannien
Bild: Markus Schreiber/AP/TT/Pixabay
Bild: Markus Schreiber/AP/TT/Pixabay

I Storbritannien har barnläkaren Hilary Cass publicerat en rapport om transvården av unga. Hon riktar svidande kritik mot vården och anser att barn med könsdysfori har svikits genom en bristande evidens kring behandlingen. Dessutom menar hon att på grund av den ”toxiska” debatten har läkare varit rädda för att behandla dem på annat vis.

Istället för att få den vård som normalt sett brukar ges till unga personer med depression, ångest eller odiagnosticerad autism menar Cass att barnen med könsdysfori ofta har skickats direkt vidare till transvården och den numera stängda GIDS-kliniken (Gender Identity Development Service).

– Sedan hamnade de i en väldigt lång väntlista, eftersom GIDS inte var redo att hantera det stigande antalet och komplexiteten i deras fall, säger Hilary Cass till BBC.

Eftersom debatten i ämnet har varit så laddad hävdar Cass att flera yrkesverksamma har varit rädda för att öppet vädra sina åsikter.

Vidare menar hon att läkare har varit oroade över att inte ha någon guidning, bristande evidens och ingen träning på området. Enligt henne finns det ingen evidens för att pubertetshämmare ska vara säkra att använda på unga.

– Det är ovanligt för oss att ge en potentiellt livsförändrande behandling till unga personer och inte veta vad som händer med dem i vuxenlivet. Och det har varit ett särskilt problem att vi inte har haft någon uppföljning till vuxenlivet för att få veta vad resultaten av detta är, säger hon till BBC.

Läs även: 14-åring med könsdysfori fick brösten borttagna

”Barnen används som en fotboll”

Enligt Cass har man svikit barnen eftersom forskningen och datan inte har varit bra nog på området.

Verkligheten är att vi inte har någon bra evidens på de långsiktiga påföljderna av interventioner för att hantera könsrelaterad ångest, säger hon till BBC.

Därtill vidhåller hon att den laddade debatten inte har gynnat barnen.

– Barnen används som en fotboll och det här är en grupp vi borde visa mer medkänsla till, säger hon till The Guardian.

Hon säger också att det inte är upp till henne att avgöra om några disciplinära åtgärder bör vidtas mot yrkesverksamma för att ha bidragit till problemet.

– Jag tror inte att du kan peka finger på någon särskild. Det har varit ett systemfel, säger hon till The Guardian.

Innan Cass rapport publicerades meddelade NHS England (brittiska hälso- och sjukvården i England) att pubertetshämmare inte längre rutinmässigt ska skrivas ut och endast bör ges i undantagsfall som en del av kliniska prövningar. Kliniker som drivs av NHS Scotland kan emellertid även fortsättningsvis ordinera pubertetshämmare till barn.

Vissa privata kliniker kommer också att kunna fortsätta göra det. I de fallen varnar Hilary Cass för att familjer behöver bli varse om riskerna med en ”oreglerad behandling”.

Könshormoner till unga

I sin 388 sidor långa rapport ger Hilary Cass 32 rekommendationer om hur vården av barn och unga gällande könsrelaterade frågor bör fungera framöver.

Bland annat rekommenderar hon att läkare bör utreda om patienterna lider av andra problem som inte är kopplade till deras könsidentitet innan de skickas vidare till nya kliniker. Dessutom bör en genomgång av eventuella neuropsykiatriska besvär så som exempelvis autism genomföras.

NHS Englands senaste policy gör gällande att könshormoner – testosteron och östrogen – kan skrivas ut till 16-åringar med könsdysfori. Hilary Cass manar dock till ”extrem försiktighet” och säger att det bör finnas en tydlig klinisk grund vid ordinering av könshormoner till unga under 18.

Enligt Cass är flera av de drygt 3 000 unga personer som är i kontakt med könsidentitetsvården flickor i unga tonåren som ofta lider av andra, ”komplexa” problem. För ungefär 15 år sedan var det enligt henne bara ett 50-tal, mestadels pojkar, som uppsökte vården.

”Social transition”

Cass manar också till att yngre barn bör behandlas med ett ”mer försiktigt tillvägagångssätt” än ungdomar vad gäller eventuellt byte av namn, pronomen eller kläder. Denna företeelse brukar kallas för ”social transition”.

I rapporten står det att barn som ännu inte har nått puberteten bör prioriteras för en tidig diskussion med professionella och bör få en annorlunda vård än äldre patienter.

Enligt Cass finns det ingen tydlig evidens för att en social transition har positiva eller negativa effekter vad gäller måendet. Men de barn som har gått igenom en sådan är desto mer sannolika att efterfråga medicinska åtgärder framöver och för de flesta är det inte det bästa sättet att hantera deras könsrelaterade ångest, menar Cass.

Läs även: Agnes Wold sågar nya könslagen: ”Postmodernistiska idéer”

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu