Facebook noscript imageOmar Makram: Identifiera dig inte med dina åsikter!
Omar Makram
Krönikörer
Omar Makram: Identifiera dig inte med dina åsikter!
Omar Makram: Identifiera dig inte med dina åsikter!

De sociala medierna är konstruerade så att vi lätt hamnar i åsiktsstammar och ekokammare. Att bryta sig ur detta destruktiva mönster och sluta identifiera människor – både oss själva och andra – utifrån åsikt är en väg ut ur onlinevärldens tribalism.

En av de viktigaste förutsättningarna för att hålla ihop ett samhälle är förmågan att kommunicera. Det är också viktigt för utbyte av idéer och eventuella framsteg. Utan framgångsrik kommunikation kommer kaos garanterat att följa, kanske till och med våld, kulturellt förfall och kollaps.

I vår digitaliserade samtid finns de viktigaste medierna för kommunikation, debatt och idéutbyte på nätet. Det finns många fördelar med det. Det utökar dramatiskt mängden människor man kan interagera med, oavsett var man befinner sig geografiskt. Det utvidgar våra sociala kretsar, om än ofullkomligt, och sammanför oss med människor som vi inte skulle ha kommit i kontakt med annars. Man exponeras för nya idéer och olika perspektiv.

Men att kommunikationen har flyttats online är långt ifrån problemfritt. Vi är skapta att kommunicera i tal, samtidigt som vi läser av ansiktsuttryck, tonfall och kroppsspråk, när vi kommunicerar med varandra.

Teknikföretagen har dessutom medvetet utnyttjat vårt belöningssystem för att hålla oss fångna i sina plattformar. De gör oss beroende av dopaminkickar som vi får av likes på våra inlägg och bilder.

Vad som förvärrar detta problem är negativitetseffekten, det vill säga att saker av negativ karaktär har en mycket större inverkan på oss psykologiskt jämfört med vad som är neutralt eller positivt. Det negativa framkallar mer respons, mer engagemang och fångar mer uppmärksamhet.

Läs även: Kristersson på Facebook: ”Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt”

Detta har lett till att sociala medieplattformar har förvandlats till upprördhetsfabriker, som motiverar oss att bidra till upprördheten genom att belöna oss med likes och uppmärksamhet när vi reproducerar den. Därmed hamnar vi och andra i en ond cirkel.

Vår benägenhet till tribalism har också lett till att vi skapat onlinestammar baserade på ideologier och delat upp människor i vi och dem, vilket ökar fientligheten och avhumaniseringen gentemot människor som vi anser tillhör en annan stam. Denna avhumanisering görs desto enklare eftersom folk reduceras till bara ord på en skärm.

Det har i sin tur också lett till bildandet av ekokammare där vi fångas in i bubblor med endast människor som har samma världsbild som vår, vilket ökar splittringen, minskar förståelsen för de olika och förhindrar att våra idéer granskas och utmanas.

Sociala medier är här för att stanna, på gott och ont, men vi måste vidta åtgärder för att de inte ska förstöra strukturen i vårt samhälle och kultur.

Gör alltid en välvillig tolkning av vad någon menar eller av deras avsikt, tills något annat bevisas. Gör inte antaganden. Om du är osäker, fråga och få ett tydligt svar.

Gå emot din tribalism. Fånga inte dig själv i en bubbla eller en ekokammare. Exponera dig själv för idéer som du inte håller med om. Du blir mindre upprörd när du exponeras för dem senare och mer kapabel till en rationell diskussion.

Identifiera dig mindre med dina idéer. Hämta inte din identitet och självkänsla från dem. Annars kommer du att reagera på ett orimligt aggressivt sätt när dina idéer kritiseras, eftersom du känner att det är ett angrepp mot dig personligen.

Läs även: Kryptovalutor: En förbannelse värre än 100-dollarsedlar

Var ständigt medveten om ditt bekräftelsebehov och arbeta mot det. Skilj på sak och person, ge människor en chans att förklara sig själva och försök se saker ur deras perspektiv. Gör ditt bästa för att attackera din meningsmotståndares argument och inte att attackera personen.

Jag uppmanar dig också att prova ett trick som ofta gör underverk. Bjud in någon som triggar dig online på en drink, hälsa dem med ett leende och se dem i ögonen när du pratar med dem. Just detta kommer sannolikt att få er att förstå varandra mer och, trots era meningsskiljaktigheter, betrakta varandra mindre som fiender.

Omar Makram

Krönikör, föreläsare och poddare