Facebook noscript imageOmstritt förslag om marknadshyror klart
Ekonomi
Omstritt förslag om marknadshyror klart
Kontroversiell utredning om marknadshyror presenteras. Förslaget rör bara nybyggda bostäder. Arkivbild. Foto: TT.
Kontroversiell utredning om marknadshyror presenteras. Förslaget rör bara nybyggda bostäder. Arkivbild. Foto: TT.

Den omdiskuterade utredningen om fri hyressättning för nyproducerade hyreslägenheter är nu överlämnad till regeringen. Som huvudregel blir det konsumentprisindex som kommer att styra hyreshöjningarna i dessa lägenheter.

Enligt förslaget ska hyresvärd och hyresgäst fritt få komma överens om hyrans storlek. Därefter ska hyran enbart få höjas en gång om året.

– Däremot kan man begära sänkningar oftare än en gång per år, säger utredaren Kazimir Åberg om utredningens förslag.

Läs även: Danne Nordling: Ska Vänsterpartiet få fälla Löfven?

– En hyreshöjning får inte överstiga konsumentprisindex året innan hyreshöjningen ska träda i kraft.

Endast nya bostäder

Åberg betonar att förslagen enbart gäller bostäder som har producerats efter det att den nya lagen trätt i kraft, vilket föreslås bli den 1 juli 2022.

– Förslagen berör inte nuvarande bestånd och de hyresgäster som bor i hyresrätter i dag, säger han.

Höja mer

Hyresvärden ska kunna höja hyran mer än KPI om denna kan visa att områdets attraktionskraft ökat, till exempel genom en ny tunnelbanestation.

Hyresgästen kan då motsätta sig en sådan hyreshöjning.

– Då säger hyresgästen att detta accepterar jag inte. Om hyresvärden insisterar får hyresvärden hänskjuta till hyresnämnden och då ska hyresvärden visa att det finns ändrade förhållanden och det kan inte vara vilka petitesser som helst, säger Åberg.

Hyresgäster ska också kunna kräva att hyran inte höjs med KPI, till exempel om många lägenheter i området står tomma eller om förvaltningen av huset försämrats. Bevisbördan läggs dock på hyresgästen.

Omstritt förslag

Förslaget om fri hyressättning för nyproducerade lägenheter är en punkt i januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

Enligt de borgerliga partierna kommer förslaget att leda till fler lägenheter och kortare bostadsköer. Enligt kritikerna leder det till högre hyror.

Läs även: Dahlman: SVT:s vänstervinkel om marknadshyror kan ge bostadsbrist

Trots att förslaget bara gäller nyproduktion varnar kritikerna för att det bara är första steget mot att införa marknadshyror på hela bostadsmarknaden.

Men utredaren håller inte med om att det kommer att bli en indirekt effekt.

– Jag menar att det inte blir så, säger han.

Vänsterpartiet hotar att fälla regeringen om förslaget blir verklighet. Hyresgästföreningen är starkt kritisk till förslaget, som de menar endast gynnar redan välmående fastighetsägare.

Text: TT

TT Nyheter

fakta

Utredningens direktiv

Enligt utredningens direktiv ska fri hyressättning införas för nyproducerade lägenheter, det vill säga lägenheter som har färdigställts efter att reformen genomförts.

Vid nybyggnation ska hyresvärden för en inledande period fritt kunna sätta en hyra efter avtal med de hyresgäster som tecknar kontrakt. Hyran inom dessa bestånd ska efter en inledande period sättas enligt en tariff grundad på jämförbara nybyggda objekt med en gradvis anpassning för att uppnå förutsägbarhet eller genom gängse förhandling.

Källa: TT/regeringen