Facebook noscript imageOrdkrig mellan USA och Kina om mänskliga rättigheter
Politik
Ordkrig mellan USA och Kina om mänskliga rättigheter
President Joe Biden på väg till Bryssel. Foto: Patrick Semansky/TT
President Joe Biden på väg till Bryssel. Foto: Patrick Semansky/TT

Efter Storbritannien och G7 står Nato näst på tur under Joe Bidens Europaturné. På måndagens toppmöte i Bryssel ska Kina, Ryssland och Klimatet diskuteras. Kina reagerar ilsket på kritik om brott mot mänskliga rättigheter.

USA-presidentens intensiva program blir rena speed-dejten, då en norsk generalsekreterare och 29 stats- och regeringschefer ska få säga hej under måndagen.

Nato-ländernas toppmöte är i mångt och mycket till för att förbättra relationer efter åren med Donald Trump som chef i Vita huset. Under Trump fanns en ständig oro för vad USA egentligen tyckte om Nato-samarbetet – inte minst när det gällde övriga länders ekonomiska satsningar på försvaret.

”Stark anhängare”

Nu ska i stället Joe Biden definitivt markera att USA står stadigt vid européernas sida.

– Jag hade ett väldigt bra möte med president Biden den här veckan i Washington. Han är en stark anhängare av Nato och den transatlantiska länken och medlemsländerna välkomnar hans tydliga budskap om vikten av att återuppliva banden mellan Europa och Nordamerika, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför toppmötet i fredags.

Snabbmötet i Bryssel ska bland annat dra i gång arbetet med ett nytt ”strategiskt koncept”. De Nato-dokument som man nu grundar sig på härrör från 2010 – och sedan dess har mycket hänt.

– Kina nämns inte med ett enda ord och klimatförändringarna förekommer knappt alls. Och naturligtvis var vår relation till Ryssland helt annorlunda då, jämfört med var vi står i dag, säger Stoltenberg.

Läs även: Greklands nya vapen mot migration: Ljudkanoner

”Delar inte våra värderingar”

I den nya versionen av konceptet väntas Kina uttryckligen nämnas. Stoltenberg säger att det är viktigt för Nato att stärka sin politik gentemot Kina.

– Kina delar inte våra värderingar. Vi ser det på det sätt de slår ner demokratiska protester i Hongkong, hur de förtrycker minoriteter som uigurerna i västra Kina, säger Stoltenberg till kanadensiska CBC.

Kina togs också upp under helgens G7-toppmöte, där landet i ett skarpt uttalande bland annat uppmanades att respektera mänskliga rättigheter och friheter, i synnerhet i Xinjiang där den muslimska uigurbefolkningen utsätts för övergrepp.

G7-ledarna kritiserade även Kina för inskränkningarna i Hongkongs självstyre och underströk vikten av fred och stabilitet omkring Taiwansundet.

Läs även: ”Galet och ansvarslöst” med EU-möte i Strasbourg

Kina biter tillbaka

Kinas ambassad i London anklagar G7-länderna för att sprida ”lögner, rykten och grundlösa anklagelser”.

– Vi kommer med bestämdhet att försvara vår nationella suveränitet, säkerhet och våra intressen, och resolut slå tillbaka mot varje form av orättvisa och kränkning mot Kina”, skriver ambassaden i ett uttalande.

Nato-ledarna ska också ge sitt stöd till åtgärder för att koordinera cybersäkerhetsarbetet och minska utsläppen från växthusgaser från militäranläggningar.

Tanken är att den nya strategin ska finnas på plats redan till nästa stora Nato-toppmöte 2022, preliminärt planerat att hållas i Spanien.

Läs även: Hotet från Kina: ”Det har blivit en säkerhetsfråga för hela världen”

Träffar Erdogan

Måndagens möte inleds redan på förmiddagen, då de olika delegationerna väntas strömma in från klockan 10.30.

Formellt pågår samtalen endast mellan klockan 13.30 och 16.00, varpå Stoltenberg har utlovat en presskonferens.

Ett stort antal enskilda möten väntas också under dagen. Bland annat ska Biden hålla en särskild överläggning med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Läs även: USA:s vicepresident till migranterna: Kom inte hit!

TT Nyheter