Efter polismordet i Biskopsgården har över 3 000 poliser skrivit under ett upprop för att få fler verktyg mot de gängkriminella. Under måndagen överlämnades namninsamlingen till inrikesminister Mikael Damberg.
– Det kändes som att han har vaknat upp inför vilken utveckling som Sverige befinner sig i just nu, säger polisen Hannah Bergelin.
Bland kraven som listas i uppropet finns slopad mängdrabatt, straff för antisocialt beteende mot poliser, och utvisning som huvudregel vid grova brott när personer saknar svenskt medborgarskap. Förebyggande insatser i skolan och genom socialtjänsten nämns också.
Då namninslamlingen gick mot sitt slut för en och en halv vecka sedan hade drygt 1 700 poliser skrivit under. När samtliga listor som skickats ut till polisstationer runt om i Sverige sammanställts visade sig den slutgiltiga siffran ligga på 3 098.
Läs även: Efter polismordet: Över 1 700 poliser kräver fler verktyg mot gängen
– Jag har fått hundratals mejl från kollegor som jag inte känner. De har hört av sig och sagt ”Äntligen någon som gör någonting åt våldsspiralen i Sverige, och framför allt vår arbetsmiljö”. Sedan har chefer hört av sig och stöttat mig och även Polisförbundet, säger Hannah Bergelin.
Hon startade namninsamlingen sedan hennes kollega Andreas Danman skjutits till döds i Biskopsgården utanför Göteborg den 30 juni. Andreas Danmans anhöriga har godkänt attt insamlingen använder hans namn.
”Varken klara eller nöjda”
Mötet med Mikael Damberg beskriver Hannah Bergelin som väldigt konstruktivt.
– Vi lyssnade på honom och han lyssnade på oss. Det kändes som att vi ändå möttes där, i våra punkter och vad vi hade att berätta, säger hon.
En del av förslagen drivs av politiska partier, men det betyder inte att namninsamlingen ska ses som politisk, tillägger hon.
– Jag är inte politiskt aktiv överhuvudtaget. Jag har inte koll på vilka ideologier olika partier har mer än att det är blått och rött så att säga. De förändringar som vi föreslår är det väldigt många poliser som har skrivit till mig om, så det är inte bara mina åsikter som har gjort att de här punkterna har blivit till.
Samtliga partier har fått möjlighet att träffa initiativtagarna och kommentera namninsamlingens budskap.
– Sedan vilket parti som bestämmer bryr jag mig inte om, utan bara att vi får en förändring, säger Hannah Bergelin.
Damberg positiv
Mikael Damberg säger att han uppskattar polisernas engagemang och beskriver måndagens samtal som konstruktivt.
”De allra flesta av förslagen ligger i linje med regeringens pågående arbete eller berörs av våra redan fattade beslut. Både med skärpta straff, fler poliser, vassare verktyg men också ett samhällsbygge där vi stryper nyrekryteringen till de kriminella miljöerna och på lång sikt brottens orsaker”, skriver han på Facebook.
Läs även: Per Gudmundson: Lyssna på poliserna
”Men vi är naturligtvis varken klara eller nöjda, vårt arbete med att skala upp samhällets kamp mot gängkriminaliteten har bara börjat och kommer att fortsätta att skalas upp ytterligare.”
fakta
Polisernas krav för att bekämpa gängen
- Antisocialt beteende mot blåljuspersonal ska bli straffbart.
- Hemlig avlyssning och dataavläsning bör kunna ske på
personer med gängkoppling utan misstanke om ett specifikt
brott. - Slopa mängdbrottsrabatten och skärp straffet för den som döms för flera brott.
- Slopad straffreduktion för den som döms för
grova brott, samt om gängkoppling kan styrkas – oavsett ålder på gärningsman. - Straffskärpning för brott i gängmiljö.
- Inför visitationszoner.
- Tuffare villkor i fängelse för gängkriminella, med inskränkta möjligheter till besök och permission när det finns en pågående konflikt.
- Möjlighet att döma gängkriminella till vistelseförbud i det område de är aktiva i.
- Undantag för gängrelaterad brottslighet från de regler som gör det svårare att frihetsberöva minderåriga.
- Jourdomstolar för enklare brott så att brotten får konsekvenser i närtid.
- Hårdare straff för övergrepp i rättssak så att det
inte är värt att exempelvis hota vittnen inför en rättegång. - Inför straff för misstänkta gärningspersoner som uteblir från en rättegång.
- Begränsa misstänktas rätt till insyn i förundersökningen före
rättegång så att personen inte kan anpassa sin historia till utredningen. - Ta bort omedelbarhetsprincipen och muntlighetsprincipen vid
rättegång. Allt som framkommit under en förundersökning skall
få användas och bedömas i rätten. - Straffa rymningar från fängelser och institutioner.
- Utvisning som huvudregel när personer utan svenskt medborgarskap begår grova brott.
- Villkorlig dom skall som regel enbart kunna dömas ut vid första
domen. - Utökade möjligheter för polisen att kameraövervaka allmänna platser.
- Polisen behöver få uttryckligt lagstöd att kontrollera identitet på personer för att upptäcka efterlysta, kartlägga kriminella kopplingar och kunna veta om personen de har framför sig är aktivt kriminell.
- Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och domstolsväsendet behöver dimensioneras för att hantera det ökade antalet ärenden ovanstående skulle innebära.
Källa: Namninsamlingen/Polistidningen