Facebook noscript imageOxfordstudenter tar bort bild på drottningen till ministers förtret
Politik
Oxfordstudenter tar bort bild på drottningen till ministers förtret
Magdalen College, Oxford. En oas mitt i staden som nu hamnat mitt i en nationell kontrovers. Foto: SJPrice/Pixabay.
Magdalen College, Oxford. En oas mitt i staden som nu hamnat mitt i en nationell kontrovers. Foto: SJPrice/Pixabay.

Studenter vid Magdalen College, Oxford, har beslutat att ta bort ett foto på drottning Elizabeth från sina lokaler så att alla kan känna sig välkomna.

Magister- och forskarstudenter vid Magdalen College i Oxford har vid ett möte beslutat att ta ner ett foto på drottning Elizabeth som hängt i deras lokaler sedan 2013. Enligt mötesprotokollet representerar drottningen för vissa studenter en kolonial historia och enligt ett uttalande av studentföreningens amerikanske ordförande beslutades det att lokalerna skulle vara ”neutrala” och en plats ”där alla känner sig välkomna”.

Storbritanniens utbildningsminister Gavin Williamson var snabbt ute och kritiserade beslutet som ”absurt” på twitter. Dinah Rose, president för Magdalen College, försvarade i sin tur beslutet på twitter men påpekade också att studenterna inte var officiella representanter för Magdalen College.

Magdalen College är ett av de mest välkända collegen vid universitetet i Oxford. Flera nobelpristagare har genom åren studerat och arbetat vid colleget, liksom även Oscar Wilde och C. S. Lewis (känd för Narniaböckerna). Dess klocktorn från 1500-talet är ett landmärke i staden och colleget är även, trots dess centrala läge, utrustat med en hjortpark.

Beslutet följer på en rad liknande kontroverser i Storbritannien på senare tid. Som Bulletin rapporterat beslutade Oriel College i Oxford nyligen att inte ta bort en omstridd staty föreställande Cecil Rhodes. Likaså kände sig häromveckan en bibliotekarie vid King’s College i London tvungen att be om ursäkt för att han mejlat en bild på den ”rasistiske” Prins Philip till kollegor i samband med dennes död. Bilden från 2002 visade Prins Philip när han och drottningen öppnat ett nytt bibliotek på universitetet.

Under helgen stängdes också den engelske kricketspelaren Ollie Robinson av efter sin landslagsdebut på grund av rasistiska och sexistiska twitterinlägg som han gjort under åren 2012 och 2013. Han var då i 18-årsåldern. Ollie Robinson har bett om ursäkt och avstängningen har fått kritik av såväl den brittiske kulturministern som premiärminister Boris Johnson, vilka fördömt innehållet men menar att en avstängning på grund av nästan tio år gamla ungdomssynder är att gå för långt.

Läs även: Oxford: Oriel College behåller staty av Cecil Rhodes

Läs även: Lekander: Identitetspolitik – för bortskämda överklassungdomar

Text: Nyhetsredaktionen

Nyhetsredaktionen