Oriel College vid universitet i Oxford har bestämt sig för att inte ta ner en ifrågasatt staty av Cecil Rhodes. Beslutet kommer efter en sexårig tvist mellan antikolonialiströrelsen Rhodes Must Fall, ett splittrat universitet, och mot bakgrund av ministrar som motsätter sig borttagandet av historiska monument.
Cecil Rhodes grundade diamantföretaget De Beers och den tidigare brittiska kolonin Rhodesia, numera Zimbabwe och Zambia. Han var även under en tid premiärminister i Kapkolonin i nuvarande Sydafrika. En del av hans ansenliga förmögenhet användes för att stötta Oriel College vid universitetet i Oxford, där han studerat som ung. I sitt testamente lämnade han 100 000 brittiska pund till Oriel College, vilket i dag motsvarar närmare 150 miljoner kronor, uppger BBC.
Läs även: Malmös enhörning en mångsysslare – kan målas om till jul
Rhodes har blivit kritiserad som kolonialist, för att ha utnyttjat arbetare i Afrika, samt för att ha lagt grunden för segregationen i södra Afrika. Hans kritiker anser att han inte borde hyllas i form av en staty, utan att hans handlingar snarare borde fördömas, rapporterar FT. Statyn sitter ovanför entrén till en byggnad i centrala Oxford som bär hans namn.
Oriel College motiverar beslutet att inte ta ner statyn med höga kostnader och en komplicerad tillstånds- och planeringsprocess då byggnaden är kulturminnesmärkt, skriver BBC.
Sir Anthony Gormley, känd bland annat för konstverket ”The Angel of the North”, säger till FT att det finns en tredje lösning på problemet. Genom att vända på statyn så att den i stället pekar in mot byggnaden kan man enligt Gormley ta ställning till Rhodes förflutna, samtidigt som man inte drabbas av en ”kollektiv minnesförlust”.
Gormley anser att statyer inte borde tas bort eftersom de är en ständig påminnelse av vad som skett under imperialismen.
Läs även: Konstverket för miljoner i Borlänge fortsätter kosta pengar
Läs även: Cecilia Blomberg: Malmös rosa enhörning splittrar mer än den enar
Text: Nyhetsredaktionen