Facebook noscript imageParlers vd avskedad efter dispyt om moderering
Fokus
Parlers vd avskedad efter dispyt om moderering
”Det här var en koordinerad attack av IT-giganterna för att döda konkurrensen på marknaden”, skrev Parlers grundare och vd John Matze. Arkivbild. Foto: Christophe Gateau.
”Det här var en koordinerad attack av IT-giganterna för att döda konkurrensen på marknaden”, skrev Parlers grundare och vd John Matze. Arkivbild. Foto: Christophe Gateau.

När det sociala nätverket Parler blockerades från internet bytte vd:n John Matze linje i frågan om moderering. Nu har styrelsen avskedat honom.

5 feb 2021 11:29

Den 11 januari försvann den sociala medieplattformen Parler från internet efter att serverhotellet Amazon Web Services plockade bort den från sina servrar. Innan dess hade Apple och Google raderat Parler-appen från sina respektive appbutiker. Det motiverades med att Parler, till skillnad från större konkurrenter som Facebook och Twitter, inte modererar inlägg som inte bryter mot lagen. Genom att tillåta exempelvis inlägg som glorifierar våld anses Parler därför, enligt IT-jättarna, uppmana till våld.

”Det här var en koordinerad attack av IT-giganterna för att döda konkurrensen på marknaden”, skrev Parlers grundare och vd John Matze.

Nu rapporterar Wall Street Journal att han har avskedats av Parlers styrelse. Enligt Matze är orsaken att han ville anpassa sig efter Apple och Googles krav, medan Parlers styrelse under ledning av den konservativa politiska finansiären Rebekah Mercer ville annorlunda.

Matze ville införa algoritmer för moderering

Inledningsvis var Parlers mål att helt enkelt komma tillbaka på nätet, så att användare som redan hade installerat Parler-appen skulle kunna använda nätverket. Nya användare skulle i så fall kunna komma åt Parler via en webbläsare.

Tekniskt sett är det möjligt att installera appar som inte finns i Googles och Apples appbutiker, men det kräver att man kringgår säkerhetsinställningarna (om man har en Android-telefon) eller hackar sin egen telefon (om man har en Iphone). Framför allt det senare är besvärligt att genomföra, eftersom Apple aktivt motarbetar det.

Matze berättar dock för Wall Street Journal att han hade ambitionen att förr eller senare göra det möjligt att ladda ned Parler-appen via App Store och Google Play igen. Veckorna innan han avskedades föreslog han för styrelsen att Parler skulle börja använda ”automatiserad innehållsmoderering”, det vill säga modereringsalgoritmer, och spärra konton relaterade till terrorstämplade organisationer.

– Det finns flera nynazistiska grupper som skulle falla under den kategorin, säger han.

Att använda algoritmer för att kontrollera användarnas inlägg och spärra konton med anledning av deras åsikter står i skarp kontrast till vad Matze tidigare har sagt.

– Det kommer inte att finnas några faktagranskare. Du kommer inte att bli tillsagd vad du ska tycka och vad du ska säga. En polis kommer inte att arrestera dig om du yttrar fel åsikt. Jag tror det är allt folk vill ha, sade han i en intervju i Forbes i juni.

”Hade kunnat vara tillbaka inom en vecka”

I fredags (29/1) avskedades Matze av Parlers styrelse. Enligt Wall Street Journal skedde det samtidigt som Parler började närma sig målet att återupprätta plattformen för de omkring 15 miljonerna befintliga användare.

”De gångna månaderna har jag mött konstant motstånd mot min vision för produkten, min starka tro på yttrandefriheten och min syn på hur Parler-sidan borde skötas”, sade Matze i ett uttalande. ”Till exempel argumenterade jag för mer produktstabilitet och vad jag tycker är ett mer effektivt sätt att närma sig moderering av innehållet.”

Dan Bongino, republikansk politisk kommentator och en av Parlers ägare, bekräftar att styrelsen avskedade Matze. Däremot menar han att Matze ger en felaktig bild av hur konflikten har sett ut.

– Han gör två poänger, att ”jag var en riktig förkämpe för yttrandefrihet, det var min vision” och ”jag var en riktig förkämpe för produktstabilitet”. Det är inte sant, säger Bongino i en video på sin Facebooksida.

Enligt Bongino är det tvärtom han själv och två andra ägare som har hållit yttrandefrihetens fana högt. Genom att anpassa sig efter Apples krav hade Parler blivit ”en tungt modererad sajt till vänster om Twitter”, menar han.

– Efter att Apple, Amazon och Google raderade oss hade vi kunnat vara tillbaka inom en vecka om vi bara hade böjt oss.

Text: Bulletin/Nyhetsredaktionen

Läs mer: Parler försöker återvända till internet

Läs mer: Plattformarna som blockerat Trump

Nyhetsredaktionen