Flera vårdgivare runt om i landet har godkänt patienters önskemål om att endast vårdas av läkare och tandläkare av etnisk svensk bakgrund. I en granskning utförd av Dagens Nyheter där de har ringt till över 100 offentliga och privata vårdgivare har 51 gått med på det medan 40 nekat önskemålet.
Inför granskningen ringde DN:s reportrar cirka 120 svenska vårdgivare, både offentliga och privata. I samtalen har reportrarna utgett sig vara patienter som står inför en flytt till deras kommun och därför behöver lista sig hos en ny vårdgivare.
”Svensk-svenska” läkare
Under samtalet med vårdgivarna har reportrarna frågat efter etniskt svenska – eller ”svensk-svenska” läkare och tandläkare. Majoriteten av gångerna har klinikerna nämnt namnen på sina anställda när de föreslagit eventuella läkare för ”patienten” att lista sig hos.
– Jag har Stina som är svensk. Moa är uppväxt här men adopterad. Så om du vill kan vi boka dig på Stina. Eller bara skriva in här att du bara vill träffa svenska tandläkare, hade personalen på en privat tandläkarklinik i Kronoberg svarat, skriver DN. (Fingerade namn)
Medan personalen vid en offentlig vårdcentral i Linköping hade svarat:
– Man har inte rätt att välja så, även om man kan ha önskemål. Men här finns det anställda med olika nationaliteter och vi gör ingen skillnad på dem.
Läs även: Skogkär: Den rasistiske patienten
”Vill inte ha en arabdoktor”
Ett fall som DN lyfte i sin rapport är när en man som hade drabbats av ett potentiellt livshotande tillstånd hade tagits in på den skånska akutmottagningen. Trots sitt vårdbehov ville mannen inte undersökas av läkaren som skulle vårda honom. Han krävde i stället en etnisk svensk läkare.
Läkaren förklarade då för mannen att det inte går att välja personal på det sättet och att det just då inte fanns några etniska svenska läkare på plats.
Läkaren hämtade då en annan kollega, som inte heller är etnisk svensk, varvid mannen svarade att han inte vill ha en ”arabdoktor”.
Kända vårdgivare pekas ut
Välkända vårdgivarna, Capio och Kry, har på flera av sina kliniker gått med på att låta patienten listas hos en läkare enbart utifrån etniskt ursprung.
När en av DN:s reportrar hade ringt Krys rådgivning, som svarar för deras vårdcentraler, uppgav de att det inte var några problem att välja en etnisk svensk läkare på deras vårdcentraler. När reportern sedan ringde direkt till en av deras vårdcentraler gavs samma svar: att det inte var några problem.
Liza Menstam, Capios marknads- och kommunikationschef, kommenterar Capios riktlinjer för vården de erbjuder patienter.
– Vi anställer kompetent personal med rätt behörighet så att vi kan tillgodose patienternas medicinska behov och individuella förutsättningar, då vi bär det medicinska ansvaret för varje patient. Capio gör ingen selektering efter etnisk tillhörighet. Vi kan inte och gör inga sådana utfästelser mot våra patienter, skriver Liza Manestam i ett mejl till Bulletin.
– Om det har skett i enskilda fall tar Capio avstånd från sådana uttalanden då det inte finns stöd för sådant i Capios kultur, riktlinjer för god vård eller i de regelverk vi följer, fortsätter Manestam i mejlet.
Den som är bäst lämpad
Niki Shams, representant för Läkarförbundet och ordförande för Läkarförbundet student, kommenterar huruvida patientens val av läkare utifrån etnicitet är rimligt ur ett patientsäkerhetsperspektiv.
– Det är läkarens kompetens att möta patienten och dennes behov som ska styra. Det är en uppgift för arbetsgivaren att säkerställa. Vi anser principiellt att det ska vara en fråga om medicinsk bedömning. Att välja läkare utifrån etnicitet är inte förenligt med de principer som ska styra hälso- och sjukvården, säger Niki Shams till Bulletin.
Shams kommenterar även hur valet av läkare utifrån etnicitet står i jämförelse med valet av läkare utifrån kön.
– Det är upp till arbetsgivaren att säkerställa bästa möjliga vård med rätt medicinsk kompetens. Den som är bäst lämpad för att ge dig vård ska i grunden ge dig vård.
Läs även: Vårdföretaget Kavat erbjuder äldrevård på hemspråket: “Personalen kan din kultur”