Facebook noscript imageVårdföretaget Kavat erbjuder äldrevård på hemspråket: ”Personalen kan din kultur”
Nyheter
Vårdföretaget Kavat erbjuder äldrevård på hemspråket: ”Personalen kan din kultur”
Till höger på bilden Elisabet Keussen, VD för Kavat Vård. Foto: Kavat Vård & Janerik Henriksson/TT
Till höger på bilden Elisabet Keussen, VD för Kavat Vård. Foto: Kavat Vård & Janerik Henriksson/TT

Företaget Kavat Vård har specialiserat sig på att erbjuda äldreboenden riktade till olika målgrupper. På Östermalm i Stockholm finns ett boende som erbjuder ”det lilla extra” – i Akalla talar personalen arabiska och man erbjuder de boende vattenpipa, te och mat från hemlandet.

Vårdföretaget Kavat Vård har flera äldreboenden som anpassar sig efter hemlandets kultur. Enligt deras hemsida talar personalen de äldres hemspråk och kan kulturen från deras hemland.

Flera av aktiviteterna på Kavats språkprofilerade boenden är hämtade eller inspirerade av traditioner från hemländerna, och maten som serveras är ofta landets husmanskost med dofter och smaker som de äldre kan känna igen från sin uppväxt.

Kavat Vård som driver boendena grundades år 2006 och ägs idag av Lars Brune, Helena Rådberg och Annika von Axelson. Enligt den egna årsredovisningen omsatte man under 2019 cirka 342 miljoner kronor och gick med över tolv miljoner i vinst.

Erbjuder vattenpipa

Boendet Bejtona som drivs av Kavat Vård ligger i Akalla utanför Stockholm och baserar stora delar av sin verksamhet på den arabiska kulturen. Bland de äldre som bor på Bejtona talar majoriteten arabiska vilket personalen också gör.

– Vi är ett äldreboende och vi arbetar enligt svensk äldreomsorg och den lagstiftning som finns men de som bor där talar arabiska, säger Elisabet Keussen, vd för Kavat Vård, till Bulletin.

På Bejtona har man sin egen kock som lagar maträtter enligt de äldres önskemål, ofta från hemlandet. Keussen uppger även att hela atmosfären på boendet är inspirerad av de boendes hemländer.

– Musiken och inredningen är närstående då boende och personal haft inflytande över inredningen så att man ska känna sig hemma helt enkelt.

Bland aktiviteterna på boendet ingår musik och dans men även arabiskt te och vattenpipa vilket Keussen säger är stort i Mellanöstern.

Läs även: Östermalm: Satsning på egen SFI-lärare åt personal inom barn- och äldreomsorg

Firar hemlandets högtider

Kavat Vård driver idag flera äldreboenden i Stockholmsområdet och förutom Bejtona finns det även verksamheter som är inspirerade av den persiska och sydamerikanska kulturen.

På dessa boenden firas också svenska högtider men framför allt utmärker man sig genom att fira högtiderna från de respektive kulturerna man inspirerats av.

– Verksamheten ser till att man uppmärksammar de relevanta högtiderna. Sen firar vi också de svenska högtiderna så det blir dubbelt upp av allting, säger Elisabet Keussen.

Samtliga boenden som satsat på personal som talar ett annat språk har som mål att de äldre ska känna sig trygga i kommunikationen med de anställda, menar Keussen.

– Det är framför allt möjligheten att bli förstådd som är det första som efterfrågas.

– Även om man haft sitt yrkesliv i Sverige och har kunnat tala svenska […] så med en kognitiv svikt eller en demenssjukdom är det ofta så att det språk som inte är ens hemspråk successivt försvinner och förbleknar.

På Norr- och Östermalm i Stockholms centrala delar driver Kavat Vård också äldreboenden. Där utmärker ett ”hotellkoncept” verksamheten och man riktar sig till äldre som förväntar sig hög service och ”det lilla extra”.

Kavat Vårds boende Brahem på Östermalm så erbjuder ”det lilla extra”. Foto:Fredrik Sandberg/TT

Fler liknande boenden väntas

Elisabet Keussen säger att de äldre inom Kavats språkprofilerade verksamheter inte aktivt valt bort boenden där det talas svenska. På grund av sina bristande språkkunskaper har de helt enkelt sökt sig till boenden som Bejtona på grund av ren nödvändighet.

– Det är inte det att man ratar svensk personal utan man har mist förmågan att över huvud taget kommunicera på svenska.

Hon tror även att fler boenden av denna typ snart kommer att öppna i andra delar av Sverige.

– Jag väntar egentligen bara på att det blir något motsvarande som öppnas upp i andra större städer.

Läs även: SKR bygger kontor för miljardbelopp – kommunerna går på knäna

Simon Nilsson