Facebook noscript imagePeter Springare: En ung polis mördas – politiker och polischefer måste avkrävas ansvar
Krönikörer
Peter Springare: En ung polis mördas – politiker och polischefer måste avkrävas ansvar
Peter Springare. Foto: Petter Koubek/TT.
Peter Springare. Foto: Petter Koubek/TT.

De ansvariga har länge ägnat sig åt värdegrundskrumbukter och kulissbyggande istället för att ta itu med de konkreta problem som lett till det kriminella våldets utbredning, skriver Peter Springare.

Det var chockerande att vakna upp på morgonen och tvingas ta del av det mycket jobbiga beskedet att en polis skjutits till döds under gårdagskvällen i Göteborg. Jag vet att alla landets poliser fick en stor klump i magen. För mig kändes det också som en råsop rakt in i solarplexus, trots att jag är pensionerad sedan ett och ett halvt år tillbaka. Kanske reagerade jag så starkt på grund av att min dotter är polis i yttre tjänst, att en av mina söner är polis i yttre tjänst och att min svärson är polis i yttre tjänst.

En ung polis som nyligen fått sin dröm om polisyrket uppfylld, skjuts skoningslöst ihjäl mitt på öppen gata. Han berövas livet helt i onödan, när han i stället borde ha ett långt liv framför sig. Han befann sig bokstavligt talat mitt inne i det som han uppenbarligen brann för som allra mest i sitt liv. Att värna demokratin. Att värna andra samhällsmedborgares väl och ve. Att försöka göra samhället till en så pass trygg och säker plats som möjligt. För alla.

Men jag tycker att den skjutne polisen blivit sviken. Precis som jag tycker att jag blev sviken under mina sista 25 år som polis. Lika sviken som de poliser som kämpar och sliter idag, både i yttre och inre tjänst. Ansvaret för hur samhället utvecklats med en eskalerande våldskriminalitet, som polisen inte klarar av att hantera, faller tungt över ledande politiker och polismyndighetens organisationsarkitekter. Det går inte längre att bara trixa bort detta med hjälp av olika kulisser och alibin. Nu måste ett mer handfast ansvarskrävande ske.

Läs även: Dahlman: De rödgröna har gjort Sverige till ett brottsoffer

De som under en lång följd av år svikit poliserna och polisprofessionen är dels ansvariga politiker som Stefan Löfven, Mikael Damberg och Morgan Johansson. Dels ansvariga höga polischefer som även de svikit och bär ett tungt ansvar. Det handlar exempelvis om rikspolischef Anders Thornberg, Stockholms regionpolischef Mats Löfving och flertalet övriga regionpolischefer.

Trots att de flesta av oss är chockade över detta dåd, kan vi inte bara avfärda händelsen med att detta är ett tillfälligt vansinnesdåd, riktat mot en polis av en galning. I stället är detta den yttersta konsekvensen av flera systematiskt pågående verksamheter från kriminella klaner och grupperingar. Dessa har utvecklat sin förmåga att befästa sin makt över olika verksamheter. De har utvecklat sin förmåga att ta makt över geografiska områden och fullständigt kontrollera de människor som bor där, de lokala företagen och de samhälleliga strukturerna.

Läs även: Peter Springare: Polisen måste sättas under förmyndarskap tills vidare

Den här utvecklingen, som mer och mer äter sig in i samhällsapparaten som en elakartad cancertumör, har inte uppstått ur tomma intet per automatik. Detta händer på grund av att samhället tillåtit detta att ske genom korkade och kontraproduktiva politiska beslut. Exempelvis okontrollerad invandringspolitik och obefintlig integrationspolitik. Detta har gett en invandrad och krigsliknande typ av kriminalitet chansen att likt en invasiv art, helt ohämmat fortplanta sig och slå ut allt som kan betecknas som acceptabelt.

Lägg därtill en polismakt som gått från pragmatisk kärnverksamhet till en slags socialkuratorisk experimentverksamhet. Inom ramen för allt detta har man helt och hållet sålt ut polismaktens legitimitet. Man låter idag polisen styras av formalism, konsensusagenda och värdegrund. Det duger inte för att krossa kriminaliteten.

Läs även: Per Brinkemo: Det är dags att lyssna på poliser som Ulf Boström

En förutsättning för att polismakten skall ha minsta chans att trycka tillbaka den skenande brottsutvecklingen, är att vi har en stark polismyndighet som uteslutande fokuserar på genuint polisarbete. Organisationsstrukturer, utbildning och prioriteringar måste granskas ordentligt. En haverikommission borde tillsättas. Nu är det hög tid att ge sig på den stora elefanten i rummet och granska polismyndigheten inifrån och på ett genuint kraftfullt sätt avkräva polischefer ansvar.

Det duger inte längre att köpa sig tid och alibin med olika floskler och mantran. Det duger inte längre att ha ledande politiker, som likt papegojor repeterar vad ledande polischefer tutar i dem. Vi har inte en av världens bästa och effektivaste poliser. Långt därifrån. Det är hög tid att börja inse det.

Peter Springare

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!