
Både gängkriminella och anhöriga till gängmedlemmar flydde landet under den blodiga konflikten i Uppsala i höstas, som tog fart efter att en gängledares mamma skjutits till döds. Det berättar Jale Poljarevius, underrättelsechef i regionen, i en intervju med Bulletin. – Det var en ganska stor rörelse ut ur Sverige, säger han.
Efter förra höstens brutala våldsvåg har gängvåldet i form av skjutningar och sprängdåd minskat något det första halvåret 2024 jämfört med samma period förra året i polisregion Mitt, som omfattar Uppsala, Västmanland och Gävleborg.
– Om vi tittar på den statistiska utvecklingen under det här året så har vi från den 1 januari till 15 juli haft 13 skjutningar jämfört med 17 skjutningar under samma period året innan. Så det är väl en lite lugnare del, säger Jale Poljarevius.
Vidare berättar han att antalet dödsskjutningar är detsamma i år som första halvåret 2023, nämligen en.
– Och när det gäller skadade i år är det en rejäl skillnad. Det är en skadad i år mot fem skadade förra året.

”Försiktigt positivt”
Även sprängdåden är färre i år då fyra sådana ägde rum under samma period 2023, medan den siffran ligger på tre för i år. Antalet försök eller förberedelser till sprängdåd är dock högre.
– Där har man något sätt från gängens sida misslyckats med att fullborda det som man har velat göra. Antingen på grund av ren inkompetens, att man inte klarar av att bygga ordentliga explosiver eller att handgranater inte har detonerat. Eller att vi (polisen) har varit så pass offensiva och aktiva, där vi har stoppat de här sakerna som är på väg att hända.
Allt som allt säger Poljarevius att det på papperet ser ”försiktigt positivt” ut vad gäller utvecklingen i regionen. Men någon anledning till att slappna av finns det inte, menar han.
– Om man ska översätta det här till verkligheten: det går inte att dra några slutsatser och säga att ”det går åt rätt håll, nu kan vi slappna av, det ser riktigt bra ut”. Utan här gäller det att vara på tå hela tiden.
Många flydde landet
Enligt Poljarevius beror en del av utvecklingen på att många kriminella har blivit inlåsta. En annan anledning är att flera – antingen på grund av risken för rättsliga repressalier eller för att de var rädda förlora livet – flydde landet under den våldsamma hösten i Uppsala, berättar underrättelsechefen.
Bland dessa var det inte bara ledare och underhuggare inom gängen utan också anhöriga till gängmedlemmar.
– Vi såg i våran region under september månad förra året att de som flydde var i stort sett från alla nivåer. Både från ledarnivå, från utförarnivå men också människor som kanske inte har med kriminalitet att göra i överhuvudtaget, men som plötsligt förra hösten hade blivit måltavlor.
– Det kunde handla om släktingar eller bekanta eller människor som på ett eller annat sätt har anknytning till de här kriminella. Att även de valde att fly landet. Så det var en ganska stor rörelse ut ur Sverige under förra året som vi märkte under hösten.
Lösa konstellationer
Gängen som man har problem med i regionen är oftast lösa konstellationer där lojaliteterna byts ut titt som tätt.
– Det är oerhört svårt för mig som polis att [säga att] så här ser det ut. Jag önskar att jag kunde säga att det här är ungefär som ett lag: här har du Real Madrid, här har du Barcelona och här har du Valencia. Men det funkar inte så utan de här lojaliteterna byts väldigt, väldigt ofta, säger Poljarevius.
Därav är det också svårt att slå fast vilken bakgrund gängmedlemmarna har, menar Poljarevius. Undantaget är de kriminella klanerna som förenas genom blodsband.
– Det hade kanske gått betydligt lättare att svara på när det fanns renodlade etniska grupperingar, som till exempel italienska maffian eller juggemaffian, och så vidare. Men så ser det inte ut idag.
”Ytterst allvarligt” läge i Västerås
En risk som Poljarevius ser framöver är att flera av de som dömdes till något kortare fängelsestraff efter att Encrochat och andra krypterade appar hade knäckts nu släpps fria.
När de kommer ut gör de det till en undre värld som ser annorlunda ut än när de dömdes. Risken finns att de känner sig dåligt behandlade av sina kamrater som inte åkt dit, eller att konflikter uppstår med nya gäng som intagit scenen.
– Har man otur och inte kan lösa det här problemet som uppstått, då kanske vi har nya skjutningar som kan äga rum, säger Poljarevius.
Västerås pekas ut som en stad som polisen just nu håller ett extra öga på.
– Bara under juni månad fram till nu har vi haft tre bekräftade skjutningar [i Västerås], säger Poljarevius.
– Vi ser att det är en ganska sorglig utveckling och aktiviteten pågår för fullt. Därför höjer vi ett extra varningens finger för Västmanland och i synnerhet Västerås, där vi måste vidta ännu fler åtgärder och koncentrera oss på det som händer där. För där har vi fått tydliga signaler att läget är ytterst allvarligt.

Lugnare läge i Uppsala
I september förra året blossade en våldsam gängkonflikt upp i Uppsala efter att gängledaren Ismail Abdos mamma mördats i sitt hem i staden. Därefter följde en brutal våldsvåg som skördade flera offer. Däribland en 24-årig kvinna som dog i ett bombdåd där hon inte ska ha varit den tilltänkta måltavlan.
Efter höstens våldsamma upptrappning är läget i staden emellertid mer gynnsamt nu, menar Poljarevius.
– Men det betyder inte att det går att slappna av och att man kan säga att nu är allting klart. Utan vi måste vara på tå just med tanke på de här frigivningarna. [Sedan] sker det också rymningar från olika typer av ungdomshem och ungdomsinrättningar.
Stöd oss genom att bli prenumerant.