Ett projekt som siktar på införandet av små modulära reaktorer i Sverige tilldelas medel av Energimyndigheten. Projektet har totalt beviljats drygt 25 miljoner kronor.
Uppsala universitet kommer att koordinera ett projekt som strävar efter införandet av små modulära reaktorer, SMR, i Sverige. Den totala budgeten uppnår 81,5 miljoner kronor, varav 25 miljoner beviljats av Energimyndigheten, enligt myndighetens hemsida. Det är första gången Energimyndigheten stödjer kärnkraftsforskning.
Kärnfysikern Ane Håkansson som koordinerar det hela säger till Sverige Radio att han hoppas forskningen kommer att leda till att utbyggnaden av SMR påbörjas i landet före 2030.
”Vi skall utveckla strategier för hur vi skall kunna implementera den nya tekniken i Sverige så att den passar de svenska behoven. Vi skall arbete med både tekniska och icke-tekniska aspekter som lagstiftning och licensieringsprocesser...”, säger Håkansson till radion.
Arbetet kommer att ledas av kompetenscentrumet ANItA – Akademiskt-industriellt kärntekniskt initiativ för att uppnå en framtida hållbar energiförsörjning. Centrumet samlar den större delen av landets industriella och akademiska kärntekniska kompetens.
Finansieringen av projektet är tredelad. Energimyndighetens stöd växlas upp med motsvarande stöd från lärosätet respektive kärnkraftsindustrin. Vattenfall, Fortum, Uniper, Westinghouse och Studsvik Nuclear stödjer projektet, enligt Sveriges Radio.
Läs även: Nya kärnkraftverk tar i snitt sju år att bygga, inte decennier
SMR-satsningar pågår runtom i världen
Det pågår för närvarande flera satsningar på små modulära kärnkraftsreaktorer runtom i världen. Ett fåtal är redan operationella i Kina, Indien och Ryssland, och ett tjugotal är under uppbyggnad.
”Målsättningen är att de [SMR-reaktorer] ska kunna byggas på tre år. Det kommer dock inte vara fallet första gången. Sådana reaktorer finns att beställa idag och kan levereras till 2030 om någon i Sverige skulle lägga en beställning idag,” sade Carl Berglöf, Senior Advisor Nuclear Power vid Energiföretagen, till Bulletin tidigare i höstas.
Samtliga SMR-reaktorer under uppbyggnad befinner sig utanför EU, med ett undantag. I Danmark är den första SMR-reaktorn på god väg att få sin licens beviljad, enligt Seaborg Technologies som utvecklar teknologin.
I Sverige står kärnkraften för knappt en tredjedel av landets elproduktion. Sex reaktorer är i drift och lika många har stängts ner sedan 1999.
Samtidigt ökar efterfrågan på el i landet i och med stora industriella satsningar och en elektrifiering av ekonomin. En studie utförd av Energiföretagen förutspår att elanvädningen kommer att öka med 120 procent till 2045.
I dag uppnådde elpriserna i landets södra och mellersta delar ett nytt rekord – över fyra kronor per kilowattimme.
Läs även: Prischocken: Elpriset i södra och mellersta Sverige nu 1 000 procent högre än förra året
Bulletin kommer att intervjua forskaren vid Uppsala universitet som leder projektet senare under dagen.