Facebook noscript imageRanstorp om Eurovision: ”Ingen lätt uppgift för polisen”
Fokus
Ranstorp om Eurovision: ”Ingen lätt uppgift för polisen”
Magnus Ranstorp tycker inte att man borde ha flyttat Eurovision från Malmö. Foto: Sören Andersson/Johan Nilsson/TT
Magnus Ranstorp tycker inte att man borde ha flyttat Eurovision från Malmö. Foto: Sören Andersson/Johan Nilsson/TT

Flera demonstrationer och många besökare i Malmö gör att polisens och Säkerhetspolisen uppgift under Eurovision inte blir lätt, menar terrorforskaren Magnus Ranstorp. Trots det tycker han inte att det hade varit rätt att flytta på evenemanget. – Det här handlar om principiella beslut, säger han till Bulletin.

Ranstorp nämner att terrorhotnivån fortfarande är förhöjd i Sverige sedan förra året. Från 2023 och framåt har dessutom två bröder gripits i Tyskland för ett planerat terrordåd mot en kyrka i Sverige och två afghanska medborgare i samma land för en planerad attack mot riksdagen.

Men vad gäller det omtalade evenemanget i Malmö nästa vecka finns det till hans kännedom inga uttalade hot.

– Det finns inga uttalade hot mot Eurovision såvitt jag vet. Säkerhetspolisen har själva sagt att det blir kanske inte lika mycket aktivitet nu som det var för några månader sedan, säger Magnus Ranstorp till Bulletin.

Han fortsätter:

– Det här är också en avvägning för de här grupperna och individerna om att det finns andra attraktiva måltavlor i Europa. Som exempelvis UEFA Champions League-matcher som spelas snart, men också OS-invigningen i Paris som kommer att vara helt öppet, mitt i stan [vid] floden Seine. Frankrike är också en väldigt attraktiv måltavla för de här radikalislamistiska grupperna.

”Ingen lätt uppgift”

Vad gäller hotbilden mot Eurovision säger Ranstorp att säkerheten på arenan är väldigt god och att nationella insatsstyrkan finns på plats. Däremot föreligger en risk för våldsamheter i andra delar av staden och utanför arenan.

– Jag tror att den största säkerhetsrisken som finns i Malmö är om det blir kravaller och blossar till rejält med demonstranter.

Han nämner att det kommer att finnas väldigt många propalestinska/antiisraeliska demonstranter i staden. Men också de som stöttar Israel och att det även har inkommit ansökningar om att genomföra koranbränningar inför det omtalade evenemanget.

– Sedan har du också våldsverkare som reser till Malmö bara för att ställa till med trubbel, som AFA och andra.

– Det kommer också folk från andra länder. Det kommer från Danmark, från Tyskland, et cetera. Så det kommer ju vara väldigt mycket folk i stan. Och att hantera det och alla de olika scenarier som finns är ju ingen lätt uppgift för polisen och Säkerhetspolisen.

Beslutet om Eurovision i Malmö

På torsdagen höjde den israeliska säkerhetstjänsten NISA tillfälligt hotnivån för resor till Malmö från nivå 2 (potentiellt hot) till nivå 3 (måttligt hot) på en fyrgradig skala, där nivå 4 innebär totalt reseförbud.

Läs även: Höjd hotnivå för israeler som reser till Malmö under Eurovision

Dessutom har Israels tävlande Eden Golan – enligt israelisk media – uppmanats av den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet att inte lämna sitt hotellrum under vistelsen.

På frågan hur han ser på beslutet att förlägga Eurovision till Malmö svarar Ranstorp:

– Det var ju innan den 7 oktober. Så sett ur den synvinkeln: det finns infrastruktur, du har både Malmö, Köpenhamn och Skåne med närliggande städer med omnejd som har hotellkapacitet.

– Men sedan hände ju 7 oktober och det olyckliga är att det här har briserat och det har blivit en enorm polarisering. I och med Malmös historik med enorm antisemitism i staden som man inte riktigt har tagit tag i och de heta känslorna som finns så kan det lätt bränna till rejält i Malmö.

Borde man ha flyttat på det då, efter 7 oktober och det efterföljande kriget i Gaza?

– Det här handlar om principiella beslut, man får hålla fast vid detta. Det hade också blivit demonstrationer var du än hade flyttat det.

– Det finns många olika osäkerhetsfaktorer här också som är svårt att se, för det sträcker sig över en så lång period. Jag är inte orolig för säkerheten i arenan och att kunna hantera störningar och sådant. [Jag är] mer orolig över de här demonstrationerna som kan få sitt eget liv.

Han tillägger att man också måste kunna hantera olika sorters demonstrationer i en demokrati – så länge de är fredliga.

– Därför ska man inte flytta på evenemanget och därför ska man också tillåta de här yttringarna. Jag menar, det är inte så jätteklokt att ha koranbränningar under den här veckan, men det är fortfarande lagligt.

Lyssna även på: PODD: ”Eurovision borde aldrig ha hållits i Malmö”

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu