
På fredagen invigs OS i Paris som sedan fortlöper till söndagen den 11 augusti. Terrorexperten och forskaren Magnus Ranstorp menar att hotbilden mot idrottstävlingen är hög. – Det är högre hot än tidigare, säger han till Bulletin.
Magnus Ranstorp säger att det finns en hotbild inför varje OS. Men i år är den möjligen än mer omfattande.
– Den är väl särskilt hög eftersom den är i Frankrike. Och Frankrike har varit ett utpekat terrormål under en längre tid. Det såg vi under IS kampanj exempelvis, säger han.
Terrorexperten tror att OS-invigningen blir ett särskilt svårt moment ur ett säkerhetsperspektiv eftersom den sker med båtar på floden Seine. Av rädsla för terrordåd har arrangörerna drastiskt minskat antalet åskådare vid ceremonin.
– Sedan har du också Israels atleter som behöver ett särskilt skydd. Dels av israelisk säkerhet[stjänst] men också av fransk säkerhetstjänst och polis.
Omvärldsläget spelar in
Att stå för säkerheten vid ett evenemang så stort som OS är ingen lätt uppgift, menar Ranstorp. Vidare framhåller han att det florerar väldigt mycket underrättelseuppgifter kring ett sådant arrangemang eftersom inget land som deltar vill att något ska ske.
– Hotbilden är hög. Men det är omöjligt att säga var något kommer att ske, om det kommer att ske i överhuvudtaget, säger Ranstorp.
Ranstorp nämner kriget i Gaza mellan Israel och Hamas samt kriget i Ukraina som två faktorer som spelar in.
– Det är högre hot än tidigare på grund av det som sker i vår omvärld.
Jämfört med andra stora europeiska evenemang i år som Eurovision Song Contest i Malmö och fotbolls-EM i Tyskland tror Ranstorp att hotbilden mot OS är större.
– Hotet är rätt högt. Jämförelsevis med de andra två så är det här kanske det största.
Ryssland kan vilja störa
Bland aktörer som hotar säkerheten pekar Ranstorp ut islamistiska terrorgrupper som IS Khorasan, den afghanska grenen av IS. Därutöver nämner han Ryssland som en aktör som kan komma att vilja störa spelen.
På grund av invasionskriget mot Ukraina får Ryssland inte delta i sommarens OS som lag. Däremot kommer ett antal ryska idrottare att få tävla i Paris under neutral flagg.
– Inför säkerhetsläget har det varit uppe att [Ryssland] kan använda sig av olika aktörer för att skapa instabilitet [och] osäkerhet, och det kan man göra på olika sätt. Jag säger inte att det kommer att ske, men jag vet att det finns uppe på kartan att de försöker skapa osäkerhet och försöker störa de här spelen.
Handlar det om rena attacker då eller är det något annat?
– Det är svårt att säga för det har ju inte skett någonting. Men jag vet att man har diskuterat det.
– De använder sig av olika proxies för att kunna göra störande moment, det kan vara mycket. Så den dimensionen finns.
I Rysslands fall handlar det inte om att man vill ta på sig eventuella handlingar utan att man använder sig av tredje part, säger Ranstorp.
– Exempelvis har Ryssland använt huliganer, motorcykelgäng och andra för att skapa splittring och försöka destabilisera olika länder.
Läs även: Magnus Ranstorp tar plats i Sidas styrelse: Ska arbeta med spårbarhet och transparens
Stöd oss genom att bli prenumerant.