Facebook noscript imageRanstorp: Tro och solidaritet hjälper Qatar – kan skada MSB
Fokus
Ranstorp: Tro och solidaritet hjälper Qatar – kan skada MSB
Den brittiske forskaren Andreas Krieg anklagar terrorexperten Magnus Ranstorp (infälld) och flera svenska myndigheter för att ha påverkats av Förenade Arabemiraten i sitt arbete mot våldbejakande islamism. Foto: Andreas Krieg/Sören Andersson/TT
Den brittiske forskaren Andreas Krieg anklagar terrorexperten Magnus Ranstorp (infälld) och flera svenska myndigheter för att ha påverkats av Förenade Arabemiraten i sitt arbete mot våldbejakande islamism. Foto: Andreas Krieg/Sören Andersson/TT

Terrorforskaren Magnus Ranstorp anklagar ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” för att samarbeta med en brittisk forskare med nära koppling till Qatar. I arabiska medier påstås nu flera svenska myndigheter stå under påverkan av Förenade Arabemiraten – med hänvisning till den brittiske forskaren.

Ranstorp skrev i fredags en debattartikel i Expressen där han menar att ledande personer inom Tro och solidaritet har försett forskaren – nära kopplad till Qatar och Turkiets president Erdogan – med information som de hämtat in eller begärt ut från svenska myndigheter.

Forskaren i fråga heter Andreas Krieg och arbetar på anrika King’s College i London. Tidigare har han bland annat arbetat som konsult åt den qatariska armén.

Läs även: Terrorforskare om danska donationsförbudet till moskéer: ”Sverige fegar ur”

I en artikel på den Turkiet-baserade sajten Politics Today, som är knuten till den Erdogan-kontrollerade tankesmedjan SETA, går Andreas Krieg till attack inte bara mot Ranstorp, utan även mot Försvarshögskolan, MSB och Myndigheten för psykologiskt försvar.

”Utvecklingen i Sverige sedan 2017 tyder på att Förenade Arabemiraten har [...] lyckats med att i grunden förändra diskursen om Muslimska brödraskapet i landet, vilket har resulterat i att statliga institutioner stigmatiserar muslimska organisationer och NGO:s, och därmed stör deras förmåga att aktivt delta i det civila samhället”, skriver Krieg bland annat.

Kopplas till Tro och solidaritet

Enligt Ranstorp finns det detaljer i artikeln som visar att information måste ha inhämtats från svenska myndigheter – och att detta ska ha gjorts av anställda inom det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och solidaritet. Dels handlar det om information som kräver kunskaper i det svenska språket och om kontexten.

– Vissa saker har inte blivit offentliga, inte för att de är hemliga utan för att det handlar om seminarier som är interna, och så vidare. Så det innebär att det handlar om en snäv krets individer. Och vi har uppgiftslämnare som har gett en bild av hur man har samlat in information, säger han till Bulletin.

Magnus Ranstorp (th), analytiker Filip Ahlin (tv) och forskningsassistent Linda Ahlerup under en pressträff den 6 september angående rapport från Försvarshögskolan om radikala miljöers transnationella kopplingar. Foto: Sören Andersson/TT.

Han menar att texten är full av faktafel, hårt vinklad och blir ännu mindre trovärdig av att den publiceras av en sajt kopplad till Recep Tayipp Erdogan. Därför har han anmält Andreas Krieg till King’s College för en intern utredning.

– Han hävdar att jag i princip är Förenade Arabemiratens förlängda arm, säger Ranstorp.

Påståendena i texten kan skada både hans egna och svenska myndigheters möjligheter att arbeta med frågor som har med islamism att göra, tror han.

Ideellt uppdrag i Förenade Arabemiraten

Krieg kopplar Ranstorp till Förenade Arabemiraten genom hans ideella engagemang i organisationen Hedayah, som arbetar förebyggande mot extremism och som har sin bas i Abu Dhabi.

Landets agerande i frågor som rör terrorism har kritiserats. Medan Qatar är positivt inställt till Muslimska brödraskapet är organisationen terrorstämplad i grannlandet, och Förenade Arabemiraten har anklagats för att fängsla dess medlemmar på lösa grunder.

Men Hedayahs verksamhet är internationell och på organisationens ”international steering board” finns experter från bland annat Nederländerna, Kanada och USA, säger Ranstorp.

Däremot anser han att Krieg har ”en väldigt stark koppling till Qatars myndigheter och militär”.

Han anklagar Tro och solidaritet för att dreva mot honom. Bland annat så anklagade organisationens politiska sekreterare, Mattias Irving, honom i maj för att sprida extremisters propaganda samt för att utge sig för att vara ”expert inom fält han inte läst in sig på”. Han har även kritiserat Ranstorps forskarkollegor Aje Carlbom och Magnus Norell.

Ranstorp svarade med att kalla angreppet för en ”svavelosande härdsmälta ... full av oseriösa påståenden”.

– Jag tycker det är problematiskt att man håller på och drevar på det här viset och fortsätter göra det. Vi kommer aldrig att vika ner oss på något sätt, men det är naturligtvis tråkigt att hela tiden behöva ägna energi och fokus på detta.

Bulletin söker Tro och solidaritet för en kommentar.

Uppgifter sprids i arabiska medier

Uppgifterna om att svenska myndigheter skulle ha blivit manipulerade av Förenade Arabemiraten sprids nu i arabiska medier, bland annat i Qatarbaserade Al Jazeera, som av många anses vara arabvärldens mest sedda nyhetskanal.

”Enligt författaren marknadsförs Förenade Arabemiratens anti-islamist-narrativ av den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som verkar ha underminerats av experter och konsulter från det Förenade Arabemiraten-inkuberade nätverket”, skriver Al Jazeera i en nyhetsartikel.

Läs även: DEBATT: Sätt stopp för Muslimska brödraskapet

Qatars stöd till Muslimska brödraskapet utlöste 2017 en diplomatisk kris som ledde till att bland annat Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Egypten bojkottade landet. I likhet med Turkiet stöttade Qatar Muslimska brödraskapet under den arabiska våren, vilket även märktes i Al Jazeeras sändningar.

Sören Billing