Facebook noscript imageTrots lagrådets sågning – regeringen går vidare med ”Cementalagen”
Ekonomi
Trots lagrådets sågning – regeringen går vidare med ”Cementalagen”
Näringsminister Ibrahim Baylan, Cementas Slitefabrik Foto: Duygu Getiren/Karl Melander/TT
Näringsminister Ibrahim Baylan, Cementas Slitefabrik Foto: Duygu Getiren/Karl Melander/TT

Regeringen går vidare med den föreslagna ”Cementalagen” trots invändningar från flera tunga myndigheter.
– Brister i cementförsörjningen riskerar leda till hundratusentals varsel, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

– Regeringen har beslutat om propositionen om regeringsprövning av kalkstenstäkter i undantagsfall. Förslagen syftar på att möta en allvarlig situation som skulle uppstå vid ett driftsstopp vid Cementas kalkstensbrott i Slite, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) vid en digital pressträff.

Mark- och miljödomstolen avvisade i somras Cementas ansökan om ett förnyat och utökat tillstånd att bryta kalk vid dess två befintliga kalkbrott i Slite. Detta bådar för extrem cementbrist i Sverige eftersom trefjärdedelar av landets cement produceras just där.

– Brister i cementförsörjningen riskerar svallvågor i flera samhällssektorer (…) Det skulle få omfattande samhällskonsekvenser och leda till hundratusentals varsel, säger Baylan.

Cementa uppmanas att snarast lämna in en ansökan

Regeringen uppmanar Cementa snarast lämna in en ansökan så att den kan påbörja hanteringen av ärendet så fort ansökan är inkommen. Sedan kommer propositionen att lämnas över till riksdagen för beslut.

– Lagändringen förväntas träda i kraft den 15 oktober [förutsatt att riksdagen bifaller den], säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Lagrådet anser att regeringens förslag för att tillfälligt underlätta för Cementa att fortsätta bryta kalksten på Gotland inte kan genomföras. Myndighetens uppgift är att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av regeringen och läggs fram för riksdagen. Lagrådet menar att förslaget strider mot generalitetskraven – att lagar skall vara allmängiltigt hållna.

– Den föreslagna lagstiftningen har en generell tillämning. Det rör sig om en tidsbegränsad lagstiftning som möter en allvarlig situation, säger Baylan.

Läs även: Lagrådet sågar regeringens Cementaförslag

Läs även: Kritik mot regeringens planer för Cementa

Oklart hur långt tillståndet kommer att förlängas

Cementa har krävt snabba beslut för att kunna upprätthålla verksamheten. Cementproducenten kommer att ansöka om tre längre tillstånd för att minska risken för ett abrupt försörjningsstopp i Sverige.

”Ett längre tillstånd, på upp till tre år, är avgörande för att få ner risken för ett abrupt försörjningsstopp i Sverige. Det är avgörande för att vi ska kunna upprätthålla verksamheten och (cement-)försörjningen i Sverige,” sade Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef vid Cementa, den 10 september.

Läs även: Cementa kräver snabba besked för att fortsätta verksamheten

– Detta är en lagstiftning som för närvarande prövas. Bara då kommer frågan om tidsbegränsning upp, säger Bolund.

Ett driftstopp vid Cementas kalkstensfabrik på Gotland kommer att ha långtgående konsekvenser för Sverige. Stora varsel inom byggbranschen samt en negativ påverkan på grundvattnet är sannolikt, enligt Sveriges Geologiska Undersöknings (SGU) konsekvensbedömning.

Läs även: Larmrapport: Stora varsel om Cementa stängs ner

Dorothée Enskog