Under dagen röstade riksdagen gällande vårändringsbudgeten som varit flitigt debatterad mellan regeringen och oppositionen. Regeringen ska nu ta fram ett nytt budgetförslag med höjda pensioner. För att budgetförslaget ska gå igenom riksdagen kan det krävas lottning.
I finansutskottet hade högeroppositionen fått igenom flera förändringar i regeringens vårändringsbudget. Under dagens röstning valde dock S, MP, C och V att rösta ner utskottets betänkande i riksdagens kammare. Resultatet blev 149 mot 148 röster.
Att regeringspartiet Socialdemokraterna inte yrkade på regeringens förslag anses vara en unik situation i Sverige. Eftersom förslagen röstades ner antogs ingen av budgetalternativen.
Regeringen siktar i stället på att lägga fram en extra ändringsbudget på fredag, vilket, enligt finansminister Mikael Damberg (S), i praktiken blir en justerad vårändringsbudget. Skillnaden från tidigare förslag är att ändringsbudgeten innebär en tusenlapp mer före skatt för dem med enbart garantipension.
Hinner regeringen bli klar med den extra ändringsbudgeten till fredag skulle riksdagens finansutskott ha möjlighet att ta ställning till den redan på måndag. Riksdagen skulle i sin tur kunna fatta beslut redan på onsdag nästa vecka.
Lottning kan avgöra
För att det kommande förslaget ska gå igenom krävs det riksdagsmajoritet, vilket innebär att förslaget stöds av S, V, MP och C samt att den politiska vilden och före detta vänsterpartisten Amineh Kakabaveh måste rösta för den.
Kakabaveh ställer nu krav för att rösta med regeringen och de rödgröna. Hon vill att regeringen ska lova att inte tillåta vapenexport till Turkiet samt att mer pengar ska satsas för att förebygga och stoppa hedersvåld. Väljer Kakabaveh att lägga ner sin röst kan det bli lottning om högeroppositionen, bestående av M, SD, KD och L, har ett gemensamt motförslag.
Att de grönröda under dagens omröstning valde att inte yrka på regeringens budgetförslag beror på att man vill bereda väg för det senaste förslaget för att höja pensionerna.
Läs även: Barn och ungdomar som döms för narkotikabrott blir ofta återförbrytare
Förslaget färdigt i måndags
Det nya förslaget som väntas presenteras på fredag innehåller en kompromiss som innebar att S, V, MP och C ställde sig bakom förslaget och därmed bildade majoritet. Förslaget, som togs fram redan i måndags, togs dock inte upp i riksdagen eftersom högeroppositionen, som har majoritet i finansutskottet, stoppade förslaget på formella grunder.
Dagens sammankomst i riksdagen tog därför endast ställning till regeringens ursprungsförslag om ett garantitillägg och högeroppositionens alternativa förslag om förstärkningar av pensionärers ekonomi.
Hade S yrkat på garantitillägget, som ogillas av C, hade det inneburit att högeroppositionens förslag vunnit röstningen.
Samtliga vill stärka situationen för pensionärer
Både högeroppositionen och de rödgröna och högeroppositionen vill stärka pensionärernas ekonomi men har olika sätt som man anser ska fungera bäst.
De rödgröna vill höja garantipensionen för de sämst ställda pensionärerna med en tusenlapp – jämfört med högeroppositionens förslag om 600 kronor före skatt. Samtidigt är regeringens budgetförslag tänkt att träda kraft i augusti samtidigt som högeroppositionens budgetförslag ska gälla från oktober.
Samtidigt vill högeroppositionen stärka pensionärers ekonomi på andra sätt än garantipensionen. Deras förslag gäller även en skattesänkning från årsskiftet. Moderaternas ståndpunkt är att man vill att fler ska omfattas av ekonomiska förstärkningar än vad regeringen föreslagit. Pensionärer som arbetat hårt, men ändå endast får lite mer än garantipensionen, ska också omfattas.
– Vi har inte övergivit arbetslinjen och tanken på att de som gått till jobbet varje dag ska få behålla mer pengar i sin plånbok, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Finansutskottets ordförande Åsa Westerlund (S) är enig om att det ska löna sig att ha arbetat.
–Men även de som har tvingats till deltid och till att ta hand om familj och barn ska kunna leva ett värdigt liv efter 40 år i Sverige, säger hon.
Läs även: Rapport: Kvinnor i Sverige är otryggast i Norden