Dagens covidvaccin ger något sämre skydd mot den smittsamma deltavarianten. För riskgrupper kan det därför bli aktuellt med en tredje vaccindos i höst, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Den övriga befolkningen kan sannolikt vänta.
Enligt preliminära rapporter från Israel tycks fullt vaccinerade personer ha ett skydd på endast lite drygt 60 procent mot den smittsamma deltavarianten av coronaviruset. Fyra av tio personer skulle alltså kunna infekteras av viruset, trots att de tagit bägge vaccinsprutorna.
Men forskarna bakom genomgången slår samtidigt fast att vaccination fortfarande tycks ge ett gott skydd mot svår sjukdom som kräver sjukhusvård, på drygt 90 procent.
Läs även: Benjamin Kalischer Wellander: Vi kan inte censurera fram sanningen om covid-19
– Det är ju egentligen det allra viktigaste, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Bättre titta på sjukhusinläggningar
Han påpekar att det redan finns studier som visat att det inte är helt ovanligt att vaccinerade personer kan bära på virus.
– Ju mer man letar, desto mer kommer man att hitta med de känsliga metoder vi har i dag. Därför är det bättre att titta på antal sjukhusinläggningar och allvarlig sjukdom, säger Anders Tegnell.
De israeliska resultaten tycks i stort gå i linje med tidigare rapporter från Storbritannien, som visar att två vaccindoser ger ett gott skydd mot svår sjukdom för den som ändå infekteras av deltavarianten. Det finns även studier som visar att en tredje påfyllnadsdos ökar skyddet ytterligare. Dessutom utvecklas modifieringar av vaccinet, som ska vara mer anpassade för att skydda mot de nya virusvarianterna.
Men enligt den israeliska tidningen Haaretz har Israels hälsoministerium ännu inga planer på att rekommendera en tredje dos av covidvaccin till den breda befolkningen.
Riskgrupper kan behöva påfyllning
Anders Tegnell gör en liknande bedömning för Sveriges del. Men extra känsliga riskgrupper och personer på särskilt boende skulle kunna behöva en extra vaccination.
– Det finns exempelvis tecken på att personer med väldigt allvarligt försvagat immunförsvar kan behöva en påfyllnadsdos redan under hösten, säger Anders Tegnell.
– Däremot har jag väldigt svårt att se att det skulle behövas en påfyllnadsdos till allmänheten redan under hösten, om det inte dyker upp någon variant som är så pass annorlunda att de vaccin vi har nu inte fungerar tillfredsställande längre, tillägger han.
Kanske nästa år
Men att det förr eller senare blir nödvändigt med påfyllnadsdoser även för befolkningen i allmänhet bedömer han som mer eller mindre oundvikligt.
– Experterna på området har pratat om att en covidimmunitet varar i kanske två till tre år, så det skulle kunna bli aktuellt under nästa år, säger Anders Tegnell.
TT: Hur gör ni för att följa upp när immuniteten i så fall börjar klinga av och det är dags för nästa spruta?
– Framför allt genom att följa den internationella litteraturen. Företagen följer upp det hela, många länder följer upp, vi följer upp det i viss utsträckning. Det finns väldigt många som följer det, säger Anders Tegnell
Övervakningen bygger på analys av antikroppar i blodprover och genom att hålla koll på i vilken utsträckning vaccinerade personer insjuknar i covid-19, förklarar han.
Läs även: Veckans studier om covid: Ansiktsmask med inbyggt virustest
– Det här är inte ett förlopp som är plus och minus, så att säga. När immuniteten börjar tappas så är det ju enstaka personer som dyker upp och sedan blir det fler och fler. Så innan vi får stora grupper som behöver en påfyllnadsdos kommer vi att se det. Några sådana tecken finns inte i dag, säger Anders Tegnell.
fakta
Antal vaccinerade i Sverige
Enligt Folkhälsomyndighetens register den 9 juli har totalt 9 086 607 vaccindoser använts i Sverige.
67, 4 procent av befolkningen över 18 år (5 523 876 personer) har fått minst en vaccindos och 42,9 procent (3 562 731 personer) har fått två doser.
Källa: Folkhälsomyndigheten (9 juli 2021)