Det lär ha publicerats fler än 100 000 vetenskapliga artiklar om covid-19 på drygt ett år. Vilket är nästan lika många som det publicerats om influensa på 200 år. Därför kan det var svårt att hänga med i svängarna. Bulletin fortsätter även denna vecka att lista några mer eller mindre intressanta studier som ni kanske missat.
Ansiktsmasken som också är ett covid-test
En grupp forskare har utvecklat en ansiktsmask som också är ett bärbart covid-test. Ansiktsmasken som presenteras i en artikel i Nature Biotechnology har utrustats med biosensorer som reagerar på viruspartiklar från covid i utandningsluften. För att aktivera testet trycker användaren på en knapp på utsidan av masken. Efter att masken har burits i en och en halv till två timmar så visas resultatet på en testremsa. Enligt forskarna är testet pålitligt och har både en hög sensitivitet och specificitet.
Resande bidrog till smittspridning under sommaren 2020
En studie publicerad i Nature har kombinerat dna-sekvenser från positiva covid-prover med resedata. Totalt studerades närmare 4 000 kompletta dna-sekvenser från tio europeiska länder. Det visar sig att många nya covid-fall under sommaren 2020 kan spåras till resande. Särskilt hög var andelen importerade fall i länder där smittspridningen var låg under sommaren. En variant som uppstod i Spanien i början av sommaren spreds sig till exempel snabbt över Europa trots att den inte tycks varit nämnvärt mer smittsam än andra varianter som då cirkulerade. I samband med att reserestriktionerna lyftes i juni spreds den nästan omedelbart till England och därefter från Spanien och England vidare till övriga Europa.
Lägre virusmängd och mindre allvarlig sjukdom efter vaccinering
Att vaccin ger ett mycket gott, men inte perfekt, skydd mot covid-infektion är väletablerat. Det mesta tyder också på att vaccinerade som trots allt drabbas av covid har lägre virusmängder och blir mindre allvarligt sjuka. En studie av amerikansk sjukvårdspersonal publicerad i New England Journal of Medicine bekräftar att de som tagit åtminstone en dos av ett mRNA vaccin och som trots det drabbats av covid har betydligt lägre virusmängder. Dessutom får de feber i mindre utsträckning och är sjukare under en kortare tid än ovaccinerade.
Pandemin kan sprida kaffebladsrost och påverka kaffeskördarna
En artikel publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences varnar för att pandemin kan bidra till spridningen av svampsjukdomen kaffebladsrost. Plantor som drabbas av kaffebladsrost har lägre avkastning och därför utgör sjukdomen ett hot mot såväl skörd som kaffebönder. Tidigare forskning har visat på samband mellan kaffeböndernas ekonomi, investeringar, odlingarnas skötsel och kaffebladsrost. Forskarna tror därför att kombinationen av restriktioner under pandemin och pandemins ekonomiska effekter kan bidra till en ökad spridning av kaffebladsrost och minskade skördar genom försämrad skötsel och lägre investeringar.
Läs även: Studie: Vattenmelonens förfader hittad i Sudan
Läs även: Veckans studier om covid: Kalas ledde till ökad spridning