Facebook noscript imageSå många öl måste varje svensk dricka för att rädda krogarna
Per Gudmundson
Ledare
Så många öl måste varje svensk dricka för att rädda krogarna
Foto: Jon Super, AP/TT.
Foto: Jon Super, AP/TT.

Under pandemin har Sveriges restauranger tappat 51 miljarder kronor i intäkter.

Från och med juni räknar regeringen och Folkhälsomyndigheten med att krogarna kan ha öppet till klockan 22 igen. Och i september kan möjligen något som liknar ett normalt krogliv återuppstå. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) i förra veckan. 

Men under pandemin har Sveriges restauranger redan tappat 51 miljarder kronor i intäkter, enligt branschorganisationen Visitas uppskattning. Företagen blöder. Många riskerar konkurs, om inte omsättningen går upp igen.

Varje myndig svensk måste dricka 104 stora stark extra för att rädda krogarna efter pandemin

Det fanns 8 189 892 personer över 18 år folkbokförda i Sverige vid årsskiftet, enligt SCB. För att kompensera för krogarnas inkomstbortfall hittills skulle var och en behöva spendera 6 227 kronor utöver det normala på restaurangerna. Med ett beräknat snittpris på 60 kronor innebär det att varje myndig svensk måste dricka 104 stora stark extra för att rädda krogarna efter pandemin.

Den 1 juni är det 231 dagar kvar på året, så uppgiften kan låta enkel. Men det är – tyvärr – bråttom. Många restauranger har gått in i året med en akut likviditetskris, eftersom vinterns julbord och personalfester, som normalt fyller kassorna inför lågsäsong, har ställts in.

Det bästa vore om ekonomin kunde återställas till hösten. De tre sommarmånaderna innehåller tillsammans 91 dagar, vilket skulle ge ett snitt på 1,14 stora stark per dag och invånare. Det är görbart, om vi håller ut.

Läs också: Lättnader först den 1 juni

Problemet är snarast logistiskt. Restaurangerna kommer fortfarande att lyda under restriktioner gällande antal besökare, bordsservering och distans mellan sällskapen. Därtill kvarstår de allmänna råden och rekommendationerna för allmänheten; hålla avstånd, undvika trängsel, stanna hemma vid symptom i hushållet, et cetera. Att på kort tid servera 850 miljoner stora stark kan då bli svårt.

Regeringen har inte kungjort någon avsikt att tillsätta en särskild starkölssamordnare. Folkhälsomyndigheten lär inte ta initiativet heller. Därför kommer den svenska strategin även här att vila på eget ansvar.

Den som ser ett ledigt bord ska inte chansa. 

Det kommer några få, avgörande stunder i livet då man måste göra uppoffringar inte bara för sin egen skull utan också för att ta ansvar för sin omgivning, för sina medmänniskor, och för sitt land.

Den stunden är nu. Den dagen är här. Och den uppgiften gäller alla.

 

Läs också: Norska coronakommissionen dömer ut Sveriges regering

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.