Av de hittills kända budgetförslagen gynnas pensionärer, sjuka och de med lägre inkomster.
Budgetnyheterna har duggat tätt de senaste veckorna. På måndag är det dags för finansminister Magdalena Andersson (S) att lägga fram hela budgeten, som är mandatperiodens sista.
Men det har blivit en ganska spretig bukett av det som hittills är känt, tycker både Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted, och Américo Fernández, privatekonom på SEB.
– Jag tycker att man ser tecken på att den här budgeten har präglats av pandemin, säger Sharon Lavie.
Läs även: Gudmundson: Regeringens brakfest – du står för notan
Américo Fernández håller med, de som haft det jobbigt under pandemin prioriteras, konstaterar han.
– Pengarna ger nog en ökad konsumtion, och det är meningen. Och det är det som Sverige behöver nu.
Sjuka får mer
Flera förändringar rör dem som är sjuka. Beskattningen av sjuk- och aktivitetsersättning ändras.
– Det har varit en skatteklyfta, de som är sjuka har inte fått ta del av jobbskatteavdraget, säger Américo Fernández.
Effekten blir cirka 10 000 kronor per år mer i plånboken, eller 800 kronor per månad.
Garantinivån för sjuk- och aktivitetsersättningen höjs till 10 036 kronor per månad, det ger drygt en tusenlapp i månaden. Dessutom höjs taket i bostadstillägget för dem med sjuk- och aktivitetsersättning till 7 500 kronor för ensamstående.
– Förändringen gör att sjuka får ungefär 15 procents ökning i sin plånbok, säger Sharon Lavie.
Läs även: Regeringen går V till mötes: Ytterligare välfärdsmiljarder utlovas
Taket i sjukförsäkringen höjs dessutom, vilket gynnar dem med lite högre inkomster, och det ska bli större flexibilitet vid rehabiliteringar som pågår längre än 365 dagar.
Pensionärer är också en grupp som prioriteras. Regeringen talar om något som den kallar trygghetspension, men som egentligen inte är någon ny pensionsform. I stället innebär det att den som närmar sig pensionen lättare ska kunna få sjukersättning. Tidigare har äldres arbetsförmåga prövats mot hela arbetsmarknaden, nu lättas detta upp.
– Det är inte några nya pengar, men en förflyttning av människor mellan olika system. Det stärker deras framtida pensioner, säger Américo Fernández.
Mer i bostadstillägg
Men vissa av pensionärerna får också mer pengar. De som har bostadstillägg får både höjt tak för boendekostnaden och lite mer i tillägg. Sharon Lavie räknar med att båda förslagen som mest kan ge en ökning av bostadstillägget med 450 kronor.
Ensamstående föräldrar är också en grupp som regeringen vill stötta. Underhållsstödet höjs för barn mellan sju och tio år med 150 kronor i månaden.
– Det sägs också från regeringen att det ska göras reformer i förskolan, att barn ska ges jämlika förutsättningar inför skolstarten. I mina öron låter det som att det skulle kunna vara fler gratistimmar i förskolan. Men det sägs inte hur detta ska ske, eller hur avgiften påverkas, säger Sharon Lavie.
Läs även: Nordling: Magdalena Anderssons 74 miljarder är en form av korruption
Men det finns också en del i de budgetförslag som presenterats hittills som träffar flera. Den allmänna skattereduktionen förstärks med 1 320 kronor, vilket ger var och en 110 kronor i månaden. Arbetsgivare ska kunna skänka cyklar till sin anställda skattefritt upp till 15 000 kronor.
– Något som inte uppmärksammats så mycket är en ny ränteberäkningsmodell för studielån. Räntan höjs lite, för att täcka kostnaden för dem som inte betalar tillbaka sina CSN-lån, säger Sharon Lavie.
Göra korrigeringar
Både hon och Américo Fernández konstaterar att fördelningsprofilen är tydlig. De som inte har fått ta del av förmögenhetsökningarna när tillgångar som börsen och fastigheter har stigit, får nu mer.
– Det är tydligt att Socialdemokraterna vill göra korrigeringar i fördelningspolitiken nu i slutet av mandatperioden, tycker Sharon Lavie.
– Man märker att det är speciella tider för budgetförhandlingarna. Vänsterpartiet borde välkomna de här förändringarna med öppna armar, och även Centerpartiet borde stödja dem, säger Américo Fernández.