Facebook noscript imageSadé om MED: ”Det talar starkt för att partiet kommer att lyckas”
Politik
Sadé om MED: ”Det talar starkt för att partiet kommer att lyckas”
Ilan Sadé (t.v.) lämnar över ordförandeklubban i Medborgerlig Samling till Daniel Sonesson (t.h.). Foto: Privat / Medborgerlig Samling
Ilan Sadé (t.v.) lämnar över ordförandeklubban i Medborgerlig Samling till Daniel Sonesson (t.h.). Foto: Privat / Medborgerlig Samling

På söndagen valdes Daniel Sonesson, 45, till ny partiledare för Medborgerlig Samling. Han ersätter därmed Ilan Sadé, som lämnar efter sju år på posten. I en intervju med Bulletin berättar den forne partiledaren om sin tid som ordförande och varför han tror att frihetsfrågorna kommer att bli avgörande för framtida valframgångar.
– Det perspektivet och de frågorna har försvunnit i svensk politik, säger Sadé.

Den förre partiledaren berättar för Bulletin att han av flera skäl tyckte det var dags att lämna över ordförandeklubban.

– Jag kände att efter valet 2022 så var det dags att förnya. Det är väldigt viktigt att den som har ledarskapet i partiet kan sikta mot 2026, säger Sadé.

Läs även: MED:s föreslagne partiledare: ”Bidragsfesten Sverige måste ta slut”

Som anledning nämner han bland annat att han under sitt ordförandeskap också har jobbat som jurist, stundtals på heltid. De två rollerna har inte alltid varit lätt att förena.

– Det var väl egentligen den viktigaste delen. Jag tror att efter ett tag så kan det vara bra med ny energi och lite nytänkande kanske i en organisation som denna. Sju år är ganska lång tid ändå i sådana här sammanhang.

Hyllar partikulturen

På frågan vad han är mest nöjd med över att ha åstadkommit svarar Sadé att han varit med och format en partikultur som han ser väldigt positivt på.

– Det är en otroligt demokratisk partikultur. Det demokratiska underskottet i samhället har kanske varit ett av partiets viktigaste områden att göra någonting åt, och då måste man vara som man lär ut, inte bara snacka, säger Sadé.

Sadé menar att kulturen i Medborgerlig Samling skiljer sig åt från andra partier.

– Det är väldigt högt i tak. Det är väldigt mycket diskussioner, och det kan väl bli lite nackdelen också.

Den förre ordföranden berättar att många pekar på att partiet är fyllt av kunniga medlemmar och en väl utmejslad politik på många områden, men att man varit dåliga på att forma slagord utåt och koka ner sina budskap till något kortfattat.

Sadé håller med om att det har varit partiets svaghet.

– Men det får vara lite sådär, tänker jag också någonstans, lite yvigt. Bygger man en gräsrotsrörelse underifrån så blir inte allting så jädra strömlinjeformat och PR-konsult-format. Utan det blir lite mer på det här sättet och det tycker jag vi ska vara lite stolta över också.

Partiets akilleshäl

Bland de saker som partiet behöver bli bättre på nämner Ilan Sadé marknadsföringen, som han beskriver som deras akilleshäl. Dessutom pekar han på att man behöver förbättra resultatet på riksnivå.

– Det som hände i senaste valet var ju dock att det gick framåt i ett antal kommuner, vilket innebar att vi tog mandat i fem olika kommuner och i något fall är vi ju bland de största partierna i kommunen, säger Sadé.

Kommunerna där Medborgerlig Samling plockade mandat i valet 2022 var Höör, Laholm, Karlshamn, Järfälla och Österåker.

Ställer upp i EU-valet

Sadé meddelar att han även fortsättningsvis kommer att vara aktiv i partiet.

– Det kommer jag att vara på ett eller annat sätt. Jag har tackat ja faktiskt till en nominering på EU-vallistan, säger den forne partiledaren.

Huruvida han kommer att vara förstanamn på listan kan han i nuläget inte svara på, då den inte är satt.

I övrigt ser Sadé positivt på partiets framtid och tycker att mycket talar för kommande framgångar i både EU- och riksdagsval.

I synnerhet pekar han ut partiets fokus på frihetsfrågor kring skatt, yttrandefrihet och medborgarnas fri- och rättigheter i förhållande till massövervakning som en framtida framgångsfaktor.

– Det perspektivet och de frågorna har försvunnit i svensk politik. Tidöavtalet och den nya regeringen innebar en tillnyktring på många sätt i flera politikområden. Men samma dag jag såg det avtalet så tänkte jag att nu har man ju lämnat de frågorna helt.

Spår framgång i EU-valet

Enligt Sadé behöver de gamla etablerade partierna konkurrens.

– Det behövs i sig partier som inte bara består av strömlinjeformade ungdomsförbundare. Det talar starkt, tycker jag, för att partiet kommer att lyckas.

I EU-valet tycker han att det finns två saker som talar för framgång.

– Det ena är vår EU-politik förstås, som nu ställer oss på en frihetlig och EU-kritisk sida. Det andra är att det är fullt möjligt att visa vad man tycker lite med svensk politik och den svenska regeringen genom att stärka oss i EU-valet.

– Vi har haft problemet i senaste valet framför allt att folk som har tyckt om oss inte har vågat rösta på oss för de har tänkt att det är en bortkastad röst och att det är så jämnt mellan blocken.

Positiv till Sonesson

Om sin efterträdare Daniel Sonesson, som kommer från näringslivet, har Ilan Sadé bara positiva saker att säga.

– Jag ser en person som är väldigt, väldigt skicklig på just det som vi behöver bli bättre på – nämligen marknadsföring, säger han och fortsätter:

– Han är en väldigt skicklig talare. Vi har byggt upp väldigt mycket politik, vi har byggt upp en organisation, men nu måste vi ha en som är bra på att få ut budsakpet. Och där tror jag att han är helt rätt.

Läs även: Valet 2022: Många av Bulletins läsare lutar åt Medborgerlig samling

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu