Facebook noscript imageSanktioner mot Ryssland påverkar oss mer än dem
Fokus
Sanktioner mot Ryssland påverkar oss mer än dem
President Vladimir Putin och den ryske generalstabschefen Valery Gerasimov. Foto: Sergei Guneyev/AP/TT
President Vladimir Putin och den ryske generalstabschefen Valery Gerasimov. Foto: Sergei Guneyev/AP/TT

Ryssland för ett skoningslöst krig i Ukraina. Tusentals människor har dött och kostnaderna för förstörelserna uppgår till flera miljarder kronor. Omvärlden har reagerat med tuffa sanktioner, bland annat med förbud mot import av rysk olja, gas med mera. Dessa sanktioner har resulterat i allvarliga konsekvenser för alla och inte bara Ryssland.

Den 24 februari valde Putin att invadera Ukraina, ett beslut som möttes av stort motstånd från flera internationella aktörer, organisationer såväl som nationer.

Sedan krigets start har världsledande länder som USA och Storbritannien samt EU infört hårda sanktioner mot Ryssland och ryska medborgare. Det handlar om stoppad export av olja, gas, kol och livsmedel. Stoppet gäller både statliga och privata ryska företag. USA har infört ett totalförbud mot rysk olja och gas och Storbritannien kommer att stoppa all oljeimport från Ryssland till slutet av året. Det har påverkat den ryska ekonomin, dock inte så som det var tänkt. Sanktionerna infördes för att Ryssland ska lämna Ukraina och för att stoppa kriget. Det har inte sanktionerna bidragit till än så länge.

Påverkar väst mer

Sanktionerna riktade mot olja, gas och kol kommer dock att drabba väst mer än Ryssland, närmare 30 procent av EU:s import av olja kommer från Ryssland och när det gäller gas är den siffran 40 procent. Att näst intill bryta helt innebär tuffa konsekvenser för de europeiska länderna. Det resulterar i högre efterfrågan från leverantörer och priserna stiger lavinartat.

Dyrare import av olja, gas och kol kommer att resultera i ökade priser för drivmedel och el, för alla länder som är beroende av rysk export. EU och självfallet Sverige har drabbats och kommer att fortsätta drabbas hårt.

När EU helt slutar importera rysk olja och gas samt övergår till andra dyrare leverantörer, kommer priserna inom de flesta marknaderna att öka ytterligare.

Hur höga priser ska svenskar behöva acceptera innan det blir för mycket? Inflationen i Sverige såväl som i resterande europeiska länder når skyhöga siffror, historiska rekord blir satta i inflationsvärde. Det hjälper inte, alla får betala utom Ryssland.

Läs även: Inga sjunkande elpriser i sikte, trots rekordnivåer just nu

Gabriella Mait

Reporter