Den som dömts till utvisning eller fått nej på sin asylansökan ska lämna landet. Det är vansinne att man ska kunna få stanna bara genom att fräckt utnyttja Sveriges frihetliga inställning. Regeringen gör de trilskande en tjänst med sitt långsamma tempo och sin svaghet.
KRÖNIKA. Att själviska personer utnyttjar Sveriges generösa lagar för att stanna kvar trots att vi snällt har bett dem åka hem är provocerande – liksom att regeringen agerar som en sömngångare för att lösa problemet.
”Genom att vägra ett covidtest kan asylsökande stoppa sin egen utvisning”, rapporterade Svenska Dagbladet i december (23/12).
Häromveckan berättade Expressen att nio av tio som fått utvisningsbeslut vägrar att ta det frivilliga covidtest som krävs för att resa ut ur landet. Det handlade både om grova brottslingar som ska utvisas efter avtjänat fängelsestraff och asylsökande som fått nej (26/5).
Våldtäktsmän och mördare kan alltså komma undan genom att använda vår vänligt sinnade lagstiftning, som gör att bara den som misstänks vara sjuk kan tvingas till ett test.
När SvD avslöjade saken i december reagerade Moderaterna och Sverigedemokraterna. De ställde frågor till justitieminister Morgan Johansson (S) i riksdagen. Söder fick till svar att regeringen följer frågan och ”vid behov” är ”beredd att vidta ytterligare åtgärder” (15/1).
Den 5 februari sa Johansson i en riksdagsdebatt mot Maria Malmer Stenergard (M) att det var snabbare och enklare att ta upp frågan med de länder som saken gällde, exempelvis Afghanistan, än att dra igång ett lagstiftningsarbete. ”Då får de lösa den situationen på plats hemma genom att antingen testa dem eller hålla dem i förvar eller karantän”.
Men först flera månader senare – den 27 maj – berättade justitieministern att han kommer att kalla till möte med Afghanistans ambassadör för att kräva att landet tar emot sina medborgare (Expressen 27/5). Och först på måndagen kom själva kallelsen.
Snark. Zzzzz. Om det nu är så ”snabbt och enkelt”, varför tar det då så löjligt lång tid att be om ett simpelt möte? Jag förstår att en ändring i lagen är tidskrävande – lagar ska inte hastas fram – men att begära att träffa en ambassadör ska faktiskt inte behöva ta flera månader.
Det finns nu en politisk majoritet i riksdagen för en lagändring. Moderaterna krävde detta via ett utskottsinitiativ i Socialförsäkringsutskottet och fick många med sig. Enligt Expressen var SD, KD och C med på förslaget, medan MP och S var emot. V och L hade inte bestämt sig. (Expressen 31/5).
Men oavsett om det blir en lagstiftningsprocess eller inte måste frågan lösas i nuet. Att belöna personer som utnyttjar vår gästfrihet, asylrätten och de lagar som respekterar individens valfrihet är att straffa dem som sköter sig. Effekten blir ju att de som dömts till utvisning ändå finns här, vilket kostar skattepengar och leder till otrygghet.
”Jag har hållit kvar mina utvisningsdömda, för att de är en fara för allmänheten och har begått allvarliga brott, ofta mer än en gång. Men det är ju en tidsfråga hur länge man kan hålla dem”, berättade en polis för Expressen (26/5). Platsbrist kan leda till att man måste släppa de utvisade.
”De som inte vill hem, de testar sig inte”, berättade Mikael Holmgren, tillförordnad chef på Gränspolissektionen i region väst till P4. ”När det drar ut på tiden och man inte går med på pcr-test, att vi inte kan verkställa en person... Till slut måste vi släppa ut personen” (TT 3/5).
Det kan låta ologiskt att jag som liberal önskar tvång, men ibland behövs ofrihet för vissa i syfte att ge frihet åt andra. Om friheten utnyttjas kan ju oskyldiga komma i kläm, och det kan jag aldrig försvara.
Asylrätten betyder att man har rätt att söka asyl, men inte rätt att få. Den som får ja får stanna, men den som får nej måste lämna. Det är vara en rimlig och enkel ordning som en regering borde kunna värna om.
CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Läs även: Vägrar covid-test för att slippa utvisning – nytt problem på Migrationsverket